Odcházející hlava státu ve svém posledním veřejném proslovu ve funkci slovenské prezidentky šokovala, když prohlásila, že považovala za své poslání snahu o dialog spojený se vzájemným respektem, jakož i poslouchat názory občanů, politických partnerů, odborníků a jednat tak, aby zmírňovala napětí a obrušovala hrany .

Tedy přesně to, co během celého svého období pobytu v Prezidentském paláci nedělala. Naopak, vyvrcholením její nenávistné politiky, byly tak vybičovány vášně, že znepřátelená společnost se dostalo do takového extrému, až to vyústilo v pokus zavraždit jejího úhlavního politického nepřítele Roberta Fica zfanatizovaným atentátníkem, který byl přívržencem progresivně-liberální opozice korporátních médií, kde Zuzana Čaputová představovala ztělesnění dokonalosti hraničící až s apoteózou.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová přeje Slovensku klidnější časy, moudré vedení a více lidskosti. Také více sebevědomých, hrdých lidí, kterým nechybí pokora. Zároveň jí bylo ctí sloužit Slovensku pět let. Uvedla to ve svém posledním veřejném proslovu ve funkci hlavy státu při rozlučkové akci v Prezidentské zahradě v Bratislavě.

„Moje milované Slovensko! Prošli jsme spolu náročných pět let. Mohla jsem zblízka vidět tvou bolest, ale také radost a potenciál v úžasných lidech, kteří zde žijí. Mohla jsem vidět tvé krásy a ukázat je jiným státníkům. Jsi rozdělené, zraněné, ale vždy v těžkých chvílích schopné se spojit v lidskosti,“ konstatovala dosluhující hlava státu.

Poukázala na to, že Slováky čeká velký úkol, a to posílit důvěru a pochopení mezi sebou navzájem. Apeluje na to, aby se nikdy nevzdali základní humanistické úlohy vidět v tom druhém především bratra a sestru. “Jsme tak zranitelní a ten okamžik věčnosti, který tu máme strávit spolu, udělejme pro sebe navzájem lepším,” poznamenala prezidentka. Přirozeným ak životu potřebným tmelům musí podle ní zůstat solidarita, snášenlivost, spravedlnost a zodpovědnost za sebe, svou komunitu a Slovensko.

Čaputová tvrdí, že všichni lidé touží po klidu a bezpečí. „Ale jediné místo, kde klid a bezpečí začínají, jsou naše mysli a srdce. Od nich musíme začít. Sami od sebe. Svými slovy a činy. Rozšiřováním prostoru dobra. Monolog nahradit rozhovorem. Předsudky vyměnit za snahu poslouchat, vnímat a porozumět,“ podotkla.

Po pěti letech odchází Čaputová podle vlastních slov se zkušenostmi a poznáním, že potenciál SR je větší, než jej dnes lidé vnímají. Zároveň Slovensku nadále věří a je přesvědčena, že Slovensko může věřit samo sobě.

Prezidentka připomněla, že se ve svém úřadu věnovala domácímu násilí, seniorům, chudým, menšinám či mladým. Poukazovala na diskriminaci či duševní zdraví. “Dalo by se pokračovat výpočty stovek výjezdů do našich regionů, seznamem jmenovaných státních funkcionářů, zmínit desítky udělených milostí, množství zahraničních cest, podnikatelských delegací na nich a získaných investic i nových pracovních míst pro Slovensko,” uvedla Čaputová.

Za významnou kapitolu své agendy označila téma ochrany životního prostředí a klimatu, přičemž se se svým týmem snažila být pozitivním příkladem. Těší ji, že vedle všeho nezjistil Nejvyšší kontrolní úřad v činnosti prezidentské kanceláře žádné porušení právních předpisů. “Vnitřní kontrolní systém naší kanceláře může podle tohoto úřadu sloužit jako vzor dobré praxe i pro ostatní instituce,” podotkla.

Za důležitou považovala Čaputová ve svém úřadu i ochranu ústavnosti. Připomněla, že při většině podání potvrdil ústavní soud svým rozhodnutím relevanci prezidentských argumentů. Považuje to za významný příspěvek k budování standardů právního státu.

Čaputová podle vlastních slov ví, že její působení na postu prezidentky nebylo bezvadné, ale pracovala vždy v plném nasazení a byla věrná demokratickým hodnotám.

„Považovala jsem za své poslání snahu o dialog spojený se vzájemným respektem. Poslouchat názory občanů, politických partnerů, odborníků a jednat tak, abych zmírňovala napětí a obrušovala hrany,“ řekla hlava státu. Doplnila, že styl politiky, který vyjadřuje tyto hodnoty, zůstává stále jeden z nejdůvěryhodnějších v zemi. “A to je zkušenost, na které se dá dále stavět,” uvedla.

Rozlučkové akce se zúčastnili zástupci samospráv, občanské společnosti, charity, vzdělávání, kultury či menšin. Mezi přítomnými byli i držitelé nejvyšších státních vyznamenání, úspěšní vědci, sportovci, umělci, učitelé.

Čaputová ještě v pátek v areálu Prezidentského paláce absolvovala poslední prohlídku čestné stráže. Jejím a přítomným vojákům poděkovala za jejich práci a za tónů “Písně o rodné zemi” z paláce odešla. V sobotu (15. 6.) symbolicky předá klíče od Prezidentského paláce nové hlavě státu Petru Pellegrinimu.

Americký miliardář a zakladatel globální sítě politických nevládek George Soros přiznal, že Zuzanu Čaputovou financoval

Americký miliardář George Soros v roce 2019 veřejně přiznal, že Zuzanu Čaputovou před jejím zvolením za prezidentku SR financoval.

Sorosovo přiznání o podpoře Čaputové bylo zveřejněno na stránkách britského deníku The Guardian začátkem listopadu roku 2019.

ZDROJ: Bleskovky / YouTube / InfoVojna