rukaFirma EN… vyrábí tepelné izolace a řadu jiných produktů. 22 let dělám ekologii, recyklaci. V roce 1996 se moje původní firma stala obětí konkurzní mafie. Když Nomura koupila IPB – našli si důvod a vypověděli nám úvěr, který jsme jinak spláceli. . . Na jednorázové splacení úvěru jsme neměli – a tak přišel na řadu návrh na konkurz. Bránili jsme se, banka byl jediný věřitel. Na konec to paní soudkyně stejně odsoudila ( byla za to a další kauzy dokonce v TV ) V konkurzu jsme kličkovali jak to šlo. Díky tomu, že jsme neměli technologie ve firmě, jsme je zachránili. Když už si správce konkurzní podstaty s námi nevěděl rady, jednoduše fabriku nechal zapálit.

 

Takže jsem přišel o objekt za cca 50 000 000. Ale srdce = technologie + know how zůstalo v mé hlavě. Vědomosti jsou to nejcennější. Našli jsme si jiný objekt a založili současnou EN…  Přestěhovali se a pomalu se opět začalo dařit. Nemáme žádné dluhy. 

 

No a protože jsem debil, přišel jsem s nápadem rozšířit činnost. Koupili jsme za 6 000 000 jednu malou firmu včetně nakontahovaných exportních zakázek, která vyráběla krbová kamna + speciální elektroniku. Výrobky exportovala do Německa. Hned po převzetí firmy si jeden z bývalých společníků, ten co měl na starosti export, obvolal dodavatele i německé klienty. Partnery nám normálně převzal. 

 

Podal jsem trestní oznámení – Zneužívání informací v obchodním styku – naprosto učebnicový případ. Policie (kterou živíme z našich daní) na všechno VYSRALA! Věc odložili s tvrzením, že to je klasické konkurenční soutěžení!

 

V té době se změnily zákony. EU nařídila, že všechny krbové vložky a kamna musí splňovat emisní limity. No a protože čeští největší výrobci je nesplňovali, den ze dne jim skončil export do EU. Takže co ?? Vrhnuli ty své nekvalitní šmejdy na český trh za zústatkové ceny, aby alespoň něco utržili. Asi si pamatuješ tu záplavu billboardů OBI : Krbová kamna za 2.990,- Kč. . . Za tuto cenu se nedá ani koupit materiál.

 

Ukončil jsem výrobu krbových kamen, protože nám během 3 měsíců spadl obrat na NULU. . . . koupil nedokončený projekt výroby automatického univerzálního kotle na biomasu. . . .  super věc. Přes rok jsem na tom s lidmi makal, abych to dal dohromady, stálo to obrovský balík. . . .

Když jsme kotle doladili do absolutního stavu a chtěli začít prodávat, stát zrušil Zelenou úsporám. VŠICHNI klienti, kteří měli objednané kotle, nám vypověděli objednávky. Bez dotace 90.000,- Kč na to serou. Během pár týdnů jsme byli opět bez práce – přišli jsme o tržbu 15 000 000. . . .

 

Závěr ??

V lednu 2011 jsem měl těžký infarkt. Následně v  květnu 2011 jsem byl v lázních. Zaměstnanci toho organizovaně jedním lumpem využili a hned první den 13. května mi dali všichni výpověď ( lživě údajně pro neplacení mzdy ) a odešli. Nedodělané zakázky za několik set tisíc Kč . . .

 

Výrobu jsem musel narychlo stěhovat jinam. Dnes firma běží v pohodě i s exportem. Ale ty nervy s klienty. . .

 

Dělníci, kteří nedostali odstupné, podali návrh na insolvenci. Podal jsem žaloby za křivou výpověď a všechny vyhrávám. Jen s jedním zatím soud nebyl. . . . bohužel s tím, který podal insolvenci a soud ji bez řádného prošetření vyhlásil! Zatím není pravomocná, ale to je otázka dalších 3 měsíců. . . .

 

vlada

Takže díky státu přicházím o mnohamiliónovou investici a 22 let života.

 

Aby toho nebylo málo, v roce 2008 nám někdo zapálil skladovou halu. Večer ve 23,00. Policie případ odložila, přesto že jsem si najal detektivní agenturu a pachatele našel! Na hale a skladových zásobách jsem přišel o 12 000 000. . .

 

V roce 2010 nás totálně spláchla povodeň. Škoda za cca 4 500 000. Pojišťovna odmítla plnit, protože prý jsme v rizikové oblasti a standardní pojistka na povodeň nestačí…

Ještě závidíte podnikatelům, jak se mají…

Aleš