16Vědec Dr. Andrew Newberg z University v Pennsylvanii učinil skenování mozku lidí, zatímco meditovali. Provedl studii  zkušených tibetských buddhistů před a po meditaci.

Výsledky ukazují velký nárůst činnosti po meditaci předního mozkového lalůčku, a to prostřednictvím zaměření  na pozornost a soustředěníPřestože Dr. Newberg se zabývá kontroverzním vědním oborem nazvaný neuroteologie, skeny jsou jasným příkladem toho, co se stane, když lidé meditují. Oddělme zda jde o náboženství nebo ne. Ovládání emocí a chování není poprvé, kdy vztah mezi meditací a mozkovou činností je studován. medit2Minulý měsíc, studie provedené na Universitě v Oregonu potvrdily, že lidé, kteří meditují posilují své mozky. Skupina náhodných osob byla vybrána po dobu jednoho měsíce na každodenní meditaci v trvání jedné hodiny. Další skupina obdržela více než 11 hodin školení, jak se naučit relaxační techniky. Skenování mozku ukázalo, že vliv meditace způsobil již po 6 hodinách jeho posílení. Tyto změny byly výraznější v mediální frontální kůře, umístěné v centru střední čelní části mozku. Tato část mozku pomáhá kontrolovat emoce a chování. “To, co se děje v mozku lidí, když jsou zapojeni do duchovních cvičení či meditace, má velmi posilující a blahodárný účinek,” uzavírá Newberg.

Zdroj: Dailymail.co.uk

http://www.niburunews.com/index.php?option=com_content&view=article&id=347:meer-hersenactiviteit-bij-mensen-die-mediteren&catid=16:science&Itemid=35