Americký podnikatel Elon Musk řekl, že Spojené státy budou bankrotu, pokud se nesníží vládní výdaje. Úroveň globálního veřejného dluhu by v roce 2024 mohla dosáhnout rekordních 100 bilionů dolarů, a to především díky Spojeným státům a Číně, píše Bloomberg.

Podle agentury bude do konce roku 2024 míra dluhového zatížení ve světě činit 94,8 % a do roku 2050 by mohla vzrůst až na 122,3 %. Současně bude ve Spojených státech v roce 2024 úroveň veřejného dluhu 97,4%.

Celkově bude v zemích G7 úroveň dluhu v roce 2024 činit 125,9 % a do roku 2050 by mohla dosáhnout 188 %.

Státní rozpočet USA uzavřel rok 2024 s deficitem v přepočtu téměř 43 bilionů korun, když náklady na obsluhu zadlužení dosáhly rekordu

 

 Ještě jednou: americké příjmy nejsou katastrofou, ale výdaje a tím zadlužení (stejně jako u nás za Babiše a nyní za Fialy) a následné šílené úroky, neboli náklady na obsluhu zadlužení, kdy si vláda udělala také z občanů a daní bankomat, kdy z něho vykradou vše na války a na obohacení nejbohatších, ale na vzdělání a infrastrukturu doma jim už nezbývá.

 

příjmy USAwebp d6aed

 

Za uplynulý rok 2024 pak činil deficit přes 1,83 bil. USD, tedy v nadpisu zmiňovaných v přepočtu téměř 43 bil. Kč.

Dluh USA – v přepočtu již 830 bil. Kč!

Zadlužení USA v návaznosti na přetrvávající negativní hospodaření neustále roste, k jeho poslednímu zdvojnásobení došlo vlastně za 15 let. Ke konci září dosáhl dluh 35,46 bil. USD, za poslední sotva 3 týdny se pak zvýšil na nový rekord 35,77 bil. USD (830 bil. Kč). A právě již za loňský účetní rok 2024 financování dluhu dosáhlo nového rekordu.

Vyhlídky na další roky tedy nejsou příliš optimistické. S rostoucím dluhem a enormními náklady na jeho obsluhu bude americká vláda muset buď zvýšit daňové příjmy, nebo provést úsporná opatření ve výdajových programech. V kontextu celkového hospodaření USA je obecně otázkou, ochota investorů financovat státní dluh, potažmo za jakých výnosových podmínek.

Po zahrnutí i zvláštního financování činily celkové hrubé náklady (placené úroky) celkem přes 1,13 bil. USD. Jinými slovy z vybraných zmiňovaných téměř 4,92 bil. USD příjmů státního rozpočtu, zamířilo hned 23 % na financování dluhu!

To je důvod, proč banky a nadnárodní struktury, hlavně fondy, přebírají globální moc. Nemají zájem, aby státy splatily dluhy. Mají zájem, aby byly velké úroky a ony tak mohly manipulovat s politiky daných států

https://skrytapravda.cz/z-ekonomiky/2178-usa-se-blizi-k-totalnimu-rozvratu-a-bankrotu-nejen-musk-ale-i-bloomberg-uz-se-desi