Rozzlobený izraelský premiér Benjamin Netanjahu se pustil do francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kvůli jeho výrokům o vzniku židovského státu.

Podle zpráv Macron v úterý ministrům francouzského kabinetu řekl, že “Netanjahu nesmí zapomínat, že jeho země vznikla rozhodnutím OSN”, čímž měl na mysli rezoluci přijatou Valným shromážděním OSN v roce 1947 o plánu rozdělit Palestinu na židovský a arabský stát.

Netanjahu však trvá na tom, že jeho země byla vytvořena “krví” izraelských vojáků v arabsko-izraelské válce v roce 1948.

Informuje o tom RT: Macron, jehož komentář citoval jeden z účastníků schůzky, který hovořil s agenturou AFP, údajně dodal, že “není čas se od rozhodnutí OSN odtrhnout”. Měl zřejmě na mysli izraelský vpád proti bojovníkům Hizballáhu v Libanonu, a to navzdory opakovaným výzvám OSN k zastavení bojů, zejména poté, co byli v oblasti zraněni příslušníci mírových sil OSN.

Netanjahu Macronovy poznámky opětoval a zdůraznil, že jeho země byla vytvořena “krví” izraelských vojáků v arabsko-izraelské válce v roce 1948. Konflikt vypukl poté, co Palestinci odmítli rezoluci OSN a zaútočili na židovský stát, který si po roce bojů zajistil vítězství.

“Připomínám francouzskému prezidentovi: Stát Izrael nevznikl na základě rezoluce OSN, ale díky vítězství dosaženému ve válce za nezávislost krví hrdinných bojovníků, z nichž mnozí přežili holocaust – včetně těch z vichistického režimu ve Francii,” uvedl Netanjahu v prohlášení, z něhož citoval list Times of Israel. Netanjahu a Macron spolu později hovořili telefonicky, přičemž izraelský premiér francouzskému prezidentovi sdělil, že nebude souhlasit s “jednostranným příměřím” v Libanonu, jak uvádí prohlášení vydané jeho úřadem.

Macron a Netanjahu si od minulého týdne vyměňují ostrá slova, když francouzský vůdce vyzval k zastavení vývozu západních zbraní do Izraele a označil to za jediný způsob, jak donutit Západní Jeruzalém k zastavení konfliktů v Gaze a Libanonu. Obvinil také Izrael, že “záměrně” vystavil desetitisícové mírové síly OSN v jižním Libanonu do palebné linie. Součástí kontingentu je přibližně 700 francouzských vojáků.

Netanjahu označil Macronův návrh na zbrojní embargo za “hanebný” a slíbil, že Izrael “zvítězí s podporou Západu nebo bez ní”. V neděli izraelský vůdce vyzval OSN, aby evakuovala své mírové jednotky z Libanonu, a tvrdil, že je Hizballáh využívá jako “lidské štíty”. Šéf mírových sil OSN Jean-Pierre Lacroix však v pondělí novinářům řekl, že mírové síly zůstanou na svých pozicích.

 

AUTOR: Niamh Harris

Překlad + Zpracoval: CZ24.news

ZDROJ