Češi musí zchudnout, aby Ukrajinci zbohatli! Léky už jen z krachující Ukrajiny, na věčné časy a nikdy jinak!

EU: Malé Irsko (5,2 milionu obyvatel) vyrábí 5% všech léků na celém světě a raketově jejich exportem bohatne! 

Irsko, v dobách kolem sametové revoluce zaostalá země, které se nemohla měřit s ČR a SR ani životní úrovní, ani výkonností svého farmaceutického průmyslu, nás nyní převálcovalo, a celý svět se snaží napodobit jeho úspěch ve farmaceutickém průmyslu! Irské daně ze zisků farmaceutických firem (výše 15%) totiž plní irský státní rozpočet, pohánějí rostoucí irskou prosperitu, a skvěle honorovaná pracovní místa v tamním farmaceutickém průmyslu zvyšují nejen životní úroveň všech Irů, ale i kvalitu jejich života a dobu dožití! (Dožití v Irsku Muž 81/Žena 85, V Praze 77/82, Ve většině zaostalých regionů ČR 73/80!) (Ještě v roce 1985 se přitom Irové dožívali jen o 1 rok déle než Češi a Slováci!)

Každý normální politik na celém světě se snaží, aby v jeho zemi vyrostlo co nejvíce továren na léčiva, a vědeckých institucí, které léky vyvíjejí, a které je testují pro lidskou spotřebu. Země jako Švýcarsko, Dánsko a nyní i Irsko jsou bohaté a lidé se v nich ve zdraví dožívají vysokého věku i díky výrobě, vývoji a exportu léků.

Existuje ovšem výjimka. Šílený profesor Fiala a parta ignorantů z TOP-09! Ti vymysleli zcela opačný plán! Místo, aby investicemi a dotacemi, jako to dělají Irové, se snažili zvýšit výrobní kapacity léků a léčiv v ČR, a investovali do jejich výzkumu! Účastnili se zasedání Eurokratů v Bruselu, a na něm ve vší vážnosti požadovali, aby Brusel investoval miliardy EUR do ukrajinského farmaceutického průmyslu, aby se z Ukrajiny mohly do ČR a všech zemí EU brzy dovážet ukrajinské léky!!!! TOP-09, Piráti, Rakušani, ODS, i KDÚ-ČSL, aby vyhráli volby, naslibovali, že zmodernizují českou ekonomiku, a místo levných montoven, budou Češi pracovat už jen ve výnosných mozkovnách!!! Jakmile se ovšem díky nedostatku léků v celé Evropě objevila příležitost, tyto farmaceutické mozkovny s pomocí dotací EU v ČR vybudovat, vytvořit tak lukrativní vědecká a pracovní místa, a získat lukrativní daně pro neustále prázdnou státní kasu, celá Fialová koala se ihned vybarvila, a místo budování farmaceutických kapacit v ČR prosazuje jejich výstavbu na Ukrajině!! Nejzajímavější na tom všem ovšem je, kdo vlastně stojí v zákulisí tohoto dalšího šíleného plánu fialového profesora a jeho ignorantských společníků, jak zadávit Čechy, aby se Ukrajinci měli líp!!!

Česká média o plánu Eurokratů, který Fialova vláda podporuje, informoval politický náměstek ministra zdravotnictví ČR Válka z TOP-09 –  Jakub Dvořáček! A to je tedy pecka!! Jakub Dvořáček (ODS) totiž řídí lékovou politiku a strategii ČR, a přitom jednak nemá vzdělání z oboru, ale hlavně na ministerstvo přišel z pozice výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu – typicky lobbistického sdružení -, jehož členy jsou jen tyto BIG-PHARMY: Merck, Pfizer, Novo Nordisk, Novartis, GlaxoSmithKline, Astra Zeneca, Bayer, Angelini, Astellas Pharma, Berlin-Chemie, Biogen, Boehringer Ingelheim, Bristol-Myers Squibb, Chiesi, Eisai,  Eli Lilly, Gilead Sciences,  Ipsen, Johnson & Johnson, Kyowa Kirin Group , Lundbeck, Medis Pharma, Pierre Fabre Médicament, ROCHE, Sanofi, Santen, Servier, Sobi, Stallergenes, Takeda, UCB a Vertex.

V době, kdy ČR nemá dostatek léků! V době, kdy roste dramaticky dovoz léků do ČR! V době, kdy vláda nemá peníze na zdravotnictví, a chystá se zavírat regionální nemocnice, a dělat z nich středověké špitály!  V době, kdy obyčejní lidé nemají ani na ovoce a zeleninu, natož na léky, tak vláda ČR jmenuje politickým náměstkem ministra zdravotnictví ČR výkonného ředitele sdružení dovozců léků do ČR! A ten začne podporovat plán Eurokratů, aby se místo rozvoje výroby a vývoje léků v ČR, do republiky ještě více dovážely léky z ciziny, a to dokonce z Ukrajiny!!!!! Tak to nemá chybu, a je tak zcela jasné pro koho Fiala a jeho společníci vlastně pracují!!!!!

Jak raketově roste dovoz léků do ČR ukazuje spodní graf! Závislost ČR na dovozu léků začíná ničit nejen české zdravotnictví, ale i ekonomiku!

Srovnatelné Portugalsko přitom před lety dováželo 2 krát víc léků než ČR, v době ministra zdravotnictví ČR Davida. Ale nyní je to Česko, kdo dováží takřka dvakrát více léků než Portugalsko! Proč? – Když bylo Portugalsko předsednickou zemí EU, jako byl Fiala v roce 2022, tak lobovalo a vyjednávalo investice do svého zdravotnictví a výroby generických léků!! Kdežto Fiala lobboval za Rakušanův import uprchlíků a za válčení na Ukrajině!! Portugalsko na rozdíl od ČR investuje do výroby, vývoje a testování léků, neboť to vytváří skvěle honorovaná pracovní místa a nese daňové zisky, ačkoli to pro takto malou zemi, ve které silný farmaceutický průmysl historicky neexistoval jako v ČR, není jednoduché! Přední Pharma-lobbisté Portugalska tuto politiku osobně podporují!!!! Portugalsko navíc, na rozdíl do ČR, preferuje na vládní úrovni dovoz levných generických léků, kdežto ČR, jak dokázala nedávná studie US RAND-Corporation, dováží místo levných generik jako jediná země na světě (1) hlavně drahá západní léčiva, která se dají levně nahradit levnými generiky!! Ani USA, Švýcarsko, Norsko a Holandsko nepoužívají tolik drahých západních léků, které se generiky dají nahradit, jako ČR. Rozdíl jsou desítky %! Opět se tak dokonale ukazuje, komu vlastně Fiala a všichni jeho kumpáni slouží!!! A koho dosazují do vlivných funkcí náměstků!!!! (Dole – graf dovozu léků do Portugalska!)

Situace v ČR s výrobou léků je tristní. Domácí Zentiva, bývalá státní SPOFA, se sice účastnila nedávné konference na rozvoj produkce generických léků v Portugalsku, a je členem tamního farmaceutického sdružení APOGEN, ovšem daňově Zentiva sídlí v Holandsku a je dceřinou firmou francouzské SANOFI. Prodat domácí strategickou firmu cizincům a nechat převést její daňové sídlo do ciziny, by řada západních zemí nikdy nedovolila! Grafy enormního růstu dovozů léků do ČR krásně ukazují, kam tato politika vede! Chtít ovšem podporovat růst lukrativního farmaceutického podnikání na Ukrajině, místo toho, snažit se donutit a nebo nalákat farmaceutické firmy, aby investovaly do ČR, jako to udělalo Irsko, a dělá Portugalsko, je výrazem naprosté ekonomické ignorance, a každý politik, který by se tak v USA, v Západní EU, v Rusku, Polsku, a nebo Maďarsku choval, byl byl okamžitě vyražen, až by dveře vyletěly z pantů!

Ukrajinský farmaceutický průmysl představuje naději Ukrajiny na budoucnost. Tamní domácí Pharma-firmy na české poměry investovaly neskutečné částky do rozvoje výroby, vývoje a testování léků! Zdá se, že ukrajinské léky tak mohou představovat slušnou západní úroveň! Čeští politici se tam doslova mohou jezdit učit, jak se Ukrajině podařilo v tomto náročném a lukrativním segmentu ekonomiky dosáhnout tak pro Ukrajinu atypického úspěchu! Nic není nikdy pouze černobílé, se tak opět ukázalo!!!

Velmi zajímavé je statistika: Ukrajina před válkou vyvážela léky za 35 milionů USD. ČR dováží léky za 2.5 miliardy USD!!! Kdo ovšem vyváží léky na Ukrajinu? V roce 2020 Ukrajina dovezla celkem léky a zdravotnické potřeby za 2 miliardy USD. Hlavní dovozci byly Německo (370 milionů USD), Indie (222), Francie (163), Itálie (160), Slovinsko (111), Španělsko (69), Británie (65), Maďarsko (62), Polsko (62), Švýcarsko (52). Podle ukrajinské místopředsedkyně vlády Olgy Stefanishyny je nízký vývoz potravina a léků způsoben letitou politikou Bruselu, který charakterizuje neustálý hluchý odpor evropských výrobců, na jakékoli změny. Díky závislosti EU na čínských a indických lécích je však v oblasti vývozu léků naděje na změnu. Ukrajina investovala do výroby léčiv v posledních několika málo letech přes 400 milionů USD, a nyní disponuje moderními provozy!!! Pro srovnání US Pharma Eli Lilly loni v listopadu oznámila, že investuje 2.5 miliardy USD do nové továrny na léky v německém městě Alzey. Němečtí vládnoucí politici se přitom rozplývali nadšením, že v malém městě (20 tisíc obyvatel) vznikne 1000 luxusních pracovních míst a vice prezident Eli Lilly – Edgardo Hernandez – k tomu jen diplomaticky a skromně poznamenal, že díky práci německé vládní investiční agentury GTAI, byly vytvořeny ty nejlepší a nejvýhodnější podmínky, aby Eli Lilly v Německu investovala!!! Německo i Maďarsko vyváží léky na Ukrajinu, všichni podporují rozvoj výroby a vývoje léčiv na území svého státu, i Ukrajinci svými skromnými prostředky dosahují oproti ČR zázračnému výsledku!! Jen Fialová vláda raději podporuje výrobu a vývoj léků na cizím území, a jejich dovoz do ČR!!! A přitom tvrdí, že se musí zavírat nemocnice v chudých regionech ČR!!! A zvyšuje daně na léky!!! Fico, protože Slovensko je po několika letech řádění vlády vzorů pro české fialové vládní politiky totálně zdevastované přemnoženými úředníky a majiteli výnosných veřejných prebend, oznámil, že celou tuhle bandu neužitečných pijavic okamžitě rozpráší!. A to je jediná správná cesta, jak získat aspoň stovky milionů USD, a investovat tyto skromné prostředky do moderní ekonomiky, ať už digitální, nebo farmaceutické! Bez lukrativních pracovních míst v lukrativních oborech, které si nyní Německo nakupuje jako na běžícím páse, budeme ještě více second-hand zemí, než jsme. A second-hand země musí z ekonomické reality provozovat je second-hand medicínu a zdravotnictví! Je tak třeba místo eurokratů volit manažery a ekonomy!

Pozorně si prohlédněte následující fotky – tohle dokázala sužovaná Ukrajina – a tohle nedokázalo stále ještě bohaté Česko!!!! Fotky jsou z moderní ukrajinské společnosti Farmak! Tam by se měli čeští fialoví politici jezdit učit!!!! Takhle vypadají pracovní místa budoucnosti, která nejsou schopni Čechům, Moravanům ani Slezanům a ani českým Ukrajincům zařídit!!! Každý politik každého státu se s výjimkou politiků ODS, TOP-09, Pirátů, STAN a KDÚ-ČSL a Ficem a Pellegrinim vypráskaných slovenských eurokratů snaží, aby moderní místa vznikala v jeho zemi!!!!! A ani Ukrajinci nejsou výjimkou!!

 

AUTOR: Michael Svatoš