Co si myslí Češi o politicích a korupci? Výsledky nejspíš nepřekvapí. S názorem, že je většina politiků v Česku zkorumpovaná, se podle nejnovějšího průzkumu pro institut CEDMO ztotožnilo 63 procent dotázaných.

Takřka dvě třetiny Čechů si myslí, že jsou politici většinou zkorumpovaní. Názor převažuje mezi staršími lidmi, mladí mají k politikům větší důvěru. Víra v nezkorumpovanost je větší mezi voliči vládních stran, menší pak u opozičních. Vyplývá to z průzkumu Medianu pro institut CEDMO.
S názorem, že je většina politiků v Česku zkorumpovaná, se podle průzkumu ztotožnilo 63 procent dotázaných. O zkorumpovanosti politiků je přesvědčeno mírně více žen než mužů. Nejméně pak poctivosti politiků věří lidé okolo padesáti let, je jich až přes sedmdesát procent. Naopak největší důvěru v tomto ohledu cítí mladí mezi 16 až 24 lety. O tom, že je většina politiků zkorumpovaná, je z nich přesvědčeno jen mírně přes polovinu dotázaných.

Roli v posuzování poctivosti hraje i vzdělání. Nejméně v to, že je většina politiků podplacená, věří vysokoškoláci, nejvíce pak lidé, kteří vystudovali střední školu bez maturity.

Ze všech voličů jsou o zkorumpovanosti politické reprezentace nejvíce přesvědčeni lidé, kteří v roce 2021 volili SPD, nejméně pak voliči koalice Spolu.

Zdroj: Median pro institut CEDMO/PZ