Max Gerson (1881-1959), německý lékař v roce 1936 emigroval do USA. Napsal knihu, ve které popsal 50 konkrétních případů pacientů s rakovinou, kteří se vyléčili pomocí jím naordinované diety. Když měl manuskript pro knihu téměř hotov, začal se cítit velmi špatně. Potom odhalil svoji sekretářku při krádeži této dokumentace a při jejím předání jednomu zmanipulovanému lékaři. Rekonstrukce rukopisu zabrala Dr. Gersonovi celý rok. Po dokončení knihy se Gerson opět cítil velmi nemocný. Testy prokázali, že byl otráven arzenem a Gerson zemřel brzy po té. Kdyby Gerson zemřel hned po prvních známkách otravy, bylo by jeho dílo navždy ztraceno.
Max Gerson poznal, že rakovinu způsobuje především kumulace toxinů v lidském těle a těch se nejlépe zbavíme přechodem na vegetariánskou stravu, která se mimo jiné sestává z čerstvě připravených tělo alkalizujících džusů, potravinových doplňků a léčebných klystýrů. Po jeho smrti pokračovala v propagaci jeho dcera Charlotte a její snaha nakonec vyústila v založení Gersonova institutu se dvěma klinikami.
Dr. Max Gerson, který sám trpěl silnými migrénami, se zpočátku ve svých dietetických experimentech soustředil na prevenci vyčerpávajících bolestí hlavy. V průběhu léčby speciální “migrénovou dietou”, kterou původně vyvinul sám pro sebe, se u jednoho z jeho pacientů podařilo vyléčit také kožní tuberkulózu. Tento objev dal podnět k dalšímu studiu problematiky stravování a vedl k úspěšné léčbě mnoha dalších pacientů s tuberkulózou.
Výzkum v oblasti tuberkulózy, kterému se Dr. Gerson věnoval, dal za vznik jeho přátelství s nositelem Nobelovy ceny za mír, MUDr. Albertem Schweitzerem. V roce 1930 byla na kliniku Dr. Gersona přijata manželka profesora Schweitzera, Helena, která trpěla již sedm let tuberkulózou. Absolvovala zde devítiměsíční léčbu. Gersonovou nutriční terapií se podařilo vyléčit dokonce i Schweitzerův vlastní diabetes (2. typu) v pokročilém stádiu. Schweitzer v průběhu let sledoval další Gersonův pokrok a byl svědkem úspěšného použití dietetické léčby také při onemocnění srdce, selhání ledvin a nakonec i rakovině.
Aby unikl vládě Adolfa Hitlera v Evropě, přestěhoval se Dr. Gerson se svou rodinou do Ameriky, kde se usídlili v New Yorku. V roce 1938 absolvoval Dr. Gerson atestace z medicíny a získal licenci k praktikování medicíny ve státě New York, USA. Po dobu 20 let až do své smrti léčil stovky pacientů s rakovinou, jejichž léčbu již lékaři po selhání všech konvenčních způsobů léčby vzdali.
V roce 1958, po třiceti letech klinických experimentů, publikoval Gerson práci “A Cancer Therapy: Results of 50 Cases” (Léčba rakoviny: Výsledky 50 případů). Tato medicínská monografie obsahuje podrobné informace o teoriích, léčbě a výsledcích, kterých se tomuto vynikajícímu lékaři podařilo dosáhnout.
Většina běžných způsobů léčby a dokonce i některé alternativní postupy léčí pouze individuální příznaky, aniž by přitom braly v potaz základní příčinu choroby.
Gersonova terapie je účinná u mnoha nejrůznějších onemocnění, protože obnovuje neuvěřitelnou samouzdravující schopnost organismu, aniž by obnášela poškozující vedlejší účinky. Neléčí pouze příznaky určité nemoci, nýbrž její základní příčiny: toxicitu a nutriční deficit.
Léčení těla pomocí Gersonovy terapie
Gersonova terapie využívá při léčbě celostní přístup, který posiluje vlastní imunitní systém organismu a další obrany při léčbě rakoviny, artritidy, diabetu a autoimunitních poruch a také řady jiných chronických potíží.
Dochází ke stimulaci metabolismu díky doplňování přirozeného hormonu štítné žlázy, draslíku a dalších doplňků a také tím, že se vyvarujeme příjmu těžkých živočišných tuků, nadměrného příjmu bílkovin, sodíku a jiných toxinů.
Hojný příjem vysoce kvalitních živin, zvýšená dostupnost kyslíku, detoxikace a zlepšený metabolismus umožňují regeneraci buněk a tudíž celého organismu, uzdravení a prevenci budoucích nemocí.
Gersonova strava je přirozeně bohatá na řadu vitamínů, minerálů, enzymů a mikroživin, naopak má nízký obsah sodíku a tuků a také je bohatá na příjem tekutin.
Gersonova terapie regeneruje tělo tím, že jej zaplaví živinami z téměř 10 kg organického ovoce a zeleniny denně, z čehož většina se použije na přípravu čerstvé, syrové šťávy, jedna sklenice každou hodinu, 10 až 13krát za den.
Klinické experimenty Dr. Gersona ukázaly, že čerstvá šťáva ze syrových potravin představuje nejsnazší a nejúčinnější způsob, jak organismu dodat vysoce kvalitní výživu a co je nejdůležitější, dosáhnout těch nejlepších klinických výsledků.
Kávová klyzmata pomáhají játrům detoxikovat tkáně a krev. Pacienti udávají, že klyzmata zmírňují bolest a urychlují hojení. Vědecký základ pro použití kávových klyzmat je dobře doložen. Dochází ke stimulaci enzymatických systémů střevní stěny a jater a k posilování toku žluči. Jako doplňující stimulant toku žluči se používá ricinový olej. Tím se posiluje schopnost organismu eliminovat toxická rezidua nahromaděná z prostředí a z jiných zdrojů.
Detoxikace rovněž pomáhá rychleji z těla eliminovat nádory a jiné odumřelé tkáně po jejich rozkladu. Enzymy zažívacího ústrojí dále slouží k posílení absorpce živin, a také se podílejí na eliminaci poškozené tkáně.