Kdo z nás by nechtěl být věčně mladý? Když už ne podle občanky, tak alespoň vzhledem. A vůbec nejlíp – i vnitřně! Mám pro vás dvě zprávy: jednu dobrou a jednu špatnou. Špatná zpráva je, že čas zastavit nelze. A ta dobrá: působení času na náš vzhled i na zdraví jako celek je možné zpomalit. Jak? Odpoví vám následující článek.
Znáte asi lidi, kterým čas jako by nevládne. Ve čtyřiceti vypadají na třicet. A v šedesáti na čtyřicet. Jejich věk uhádnete spíš podle věku jejich dětí, případně vnuků, životních zkušeností anebo zkrátka znáte jejich datum narození (a když jste ho uviděli na papíře, dostali jste šok). Přitom naprosto jistě víte, že nepodstupují botoxové injekce ani nevyužívají služeb plastických chirurgů, nenavštěvují (ta hrůza!) salóny krásy.
Také jsem se s takovými lidmi setkala. Jak s muži, tak se ženami. Jedním z nich byla má téměř šedesátiletá učitelka dietologie a léčebné výživy. Když jsem se dozvěděla, kolik její let, nemohla jsem to pochopit. Patří k těm, kdo si nebarví vlasy a nelakují nehty kvůli škodlivému vlivu chemikálií. Ze stejných důvodů by nikdy nešla do salónu krásy. Přitom nemá až do dneška jedinou vrásku!
Kromě toho téměř nikdy není nemocná. Nastuzení, virózy, všechno ji obloukem obchází, a to přitom velmi často cestuje. Přesto jsem za celé tři roky ani jednou nezaznamenala, že by měla rýmu. Prostě – žena v květu. Nevypadá na víc, než na čtyřicet a něco.
Naštěstí pro mě – a teď i pro vás – jsem se dozvěděla její tajemství.
PRAVIDELNÉ STRAVOVÁNÍ.
Přičemž nejde o běžné jídlo, ale jídlo anti-age.
Strava působící proti věku je založena na některých nenahraditelných látkách, které naše tělo využívá ke svému obnovování.
Samozřejmě, že existuje spousta zdravých potravin. Některé z nich jsou však pro mladistvý vzhled zvláště užitečné. Tady je deset z nich:
1. Dýňová semínka
Jsou bohatá na zinek, esenciální aminokyselinu tryptophan a polynenasycené mastné kyseliny.
Čemu to prospívá: zlepšuje se elasticita kůže, lépe se hojí drobné ranky. Zinek se podílí na velkém množství procesů probíhajících v lidském organizmu, chrání před škodlivými účinky ultrafialového záření, potlačuje volné radikály a tím působí proti vráskám, má protizánětlivé účinky. Nedostatek zinku se může projevit vznikem akné, ekzémů, vypadáváním vlasů a bílými skvrnkami na nehtech.
Tryptophan nám pomáhá lépe spát. A spánek, jak známo, je velkým pomocníkem uchování krásy a zdraví.
Dávkování: hrst denně.
2. Rajčata
Je v nich obsažen karotenoid lykopen.
Čemu prospívá: Lykopen je významný antioxidant: chrání buňky před volnými radikály, které odvádí z těla. Výzkumy prokázaly, že při pravidelné konzumaci působí proti vzniku rakoviny, snižuje cholesterol v krvi, brání kardiovaskulárním a degenerativním onemocněním. Lykopen brání stárnutí kůže, podporuje imunitní systém a chrání nás před škodlivým UV zářením.
Působení lykopenu významně vzrůstá při tepelné úpravě rajčat. Protože tělo si lykopen samo vyrobit nedokáže, musíme mu ho dodávat. Ať už formou rajčatové šťávy (termicky ošetřené už při výrobě) nebo příjemnou cestou konzumace italské kuchyně s řadou receptů postavených právě na rajčatech. Rozhodně však nenahrazujeme rajčata kečupem, který obsahuje sůl a se skutečnou rajčatovou omáčkou má jen málo společného.
Dávkování: např. denně 2 lžíce rajčatové šťávy.
3. Tučné ryby (losos, sardinky, sledi, makrely)
Tyto ryby jsou zvláště bohaté na omega-3 mastné kyseliny.
Čemu to prospívá: omega-3 mají protizánětlivé účinky, zlepšují stav kůže, nehtů a vlasů. Podporují činnost srdce, prospívají zraku, pozitivně působí na stav chrupavek a cév. Kromě toho četné průzkumy ukazují, že jídelníček bohatý na tučné druhy ryb chrání před vznikem vrásek a napomáhá uchování půvabu vaší pleti. Omega-3 rovněž příznivě ovlivňují lidskou paměť a náladu.
Dávkování: porce tučné ryby třikrát týdně. Hodí se i rybí konzervy. Důležité je, aby ryby byly naloženy v kvalitním oleji.
4. Kakao a hořká čokoláda
Obsahují flavonoidy.
Na mysli máme skutečné kakao, nikoli třeba mléčnou čokoládu. Samozřejmě je třeba kupovat kvalitní kakao a čokoládu o obsahu nejméně 70-80% kakaa.
Čemu to prospívá: především chrání cévy a tepny, napomáhají uchování jejich pružnosti, a tím volnému průtoku krve. Ve spolupráci s lidskými enzymy chrání játra, napomáhají tak efektivní očistě organizmu. Mají vysoký antioxidační účinek – velmi výnamně omezují působení volných radikálů a zpomalují tak proces stárnutí buněk lidského těla. Navazují se na estrogenní receptory ženského těla a tím příznivě ovlivňují ženský organizmus v období menopauzy.
Dávkování: maximálně 30g 80% čokolády za den.
5. Mandle
Jsou bohaté na flavonoidy, obsahují L-arginin a polynenasycené mastné kyseliny. Dále obsahují vápník, draslík, železo, fosfor, vitamíny skupiny B. Je třeba zdůraznit význam obsahu vitamínu E a také hořčíku – při pravidelném užívání mohou díky němu mandle působit jako uklidňující prostředek. Mandle obsahují látky podporující vývoj plodu u těhotných matek. Mandlové mléko rovněž podporuje tvorbu mateřského mléka.
Čemu to prospívá: Kromě uvedeného podporují růst vlasů, nehtů, zpevňují kosti a zubní sklovinu. Mandlový olej je ceněn pro své protizánětlivé, hojivé účinky – působí příznivě při ekzémech, akné, suchosti a olupování kůže, při hojení drobných poranění a kosmetických neduhů. L-arginin příznivě ovlivňuje stav a průchodnost cév, tvorbu spermií a erekci.
Dávkování: 1–20 mandlí denně podle chuti, mandlový olej na pokožku těla i na pleť.
6. Petržel (kořen i nať)
Obsahuje myristicin, flavonoidy, je zdrojem provitaminu A a vitaminů B, C (3x více než pomeranč), E, obsahuje draslík, hořčík, železo, sodík a fosfor. List petržele obsahuje větší množství kyseliny listové a vysoké množství chlorofylu.
Čemu prospívá: bohatý komplex obsažených látek napomáhá silnému antioxidačnímu účinku, odbourávání volných radikálů v těle, okysličování buněk. Čistí krev, má močopudné účinky. Podporou vstřebávání draslíku v ledvinách je užitečná při špatném oběhu, otocích, celulitidě. Vysoký obsah vitaminu C podporuje imunitní systém, klouby a mladistvý vzhled kůže. Kyselina listová je důležitá pro zdárný vývoj lidského plodu, má protizánětlivé účinky.
Dávkování: velká hrst (30-40g) třikrát týdně. Zelené smoothie, saláty a jídla s využitím kořene i natě petržele.
7. Citron
Obsahuje velké množství vitaminu C, flavonoidy, pektiny, kyselinu citronovou.
Čemu prospívá: posiluje imunitní systém, má výrazné protizánětlivé účinky, brání stresu, podporuje srdeční činnost, zlepšuje kondici veškeré pojivové tkáně a stav pleti, napomáhá hojení drobných ranek a poškození pleti. Je jedním z nejvýznamnějších alkalizátorů – upravuje optimálně pH organizmu, chrání před překyselením. Pomáhá zbavit se nadváhy.
Dávkování: co nejvíc. Různé využití šťávy je notoricky známo, při využívání kůry je třeba brát v úvahu chemické ošetření plodů a eventuálně shánět biocitrony.
8. Zázvor
Bohatý na cineol, citral a gingerol.
Čemu prospívá: má výrazné antibakteriální účinky, pomáhá při nevolnosti – při migréně, cestování nebo v těhotenství. Působí dezinfekčně, podporuje prokrvování pokožky. Čaj ze zázvoru pomůže při bolestech v krku a zahřeje vás. Pomáhá při pálení žáhy, nadýmání, plynatosti.
Dávkování: Obecně platí, že denní dávka čerstvého zázvoru by neměla u dospělého překročit 4g . Porcovaný zázvorový čaj: 2-3x denně, odvar opět maximálně z dávky 4g denně. Masáž plátky čerstvého zázvoru může pomoci při mastné pleti (nejprve vyzkoušejte na malém kousku pleti); po aplikaci dobře opláchneme vodou.
9. Červená řepa
Bohatá na ve vodě rozpustnou vlákninu, kyselinu listovou, draslík, cholin, kyselinu hyaluronovou, karotenoidy.
Čemu prospívá: vysoký obsah vlákniny napomáhá očištění organizmu od toxinů. Kyselina hyaluronová napomáhá omlazování buněčných stěn, volnému pohybu kloubů. Řepa čistí krev, brání kornatění tepen, podporuje činnost jater, krvetvorbu, působí silně antioxidačně. Při pravidelném užívání výrazně zlepšuje imunitu. Je močopudná, podporuje činnost žaludku a žlučníku. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Má schopnost neutralizace jedovatých látek, zejména v mozku. Zlepšuje náladu.
Dávkování: není nijak omezeno, je věcí individuální chuti. Hodí se čerstvá, vařená i pečená dužina do salátů, jako příloha, vložka do boršče.
10. Máslo
Je bohaté na vitamíny A, D, E, kyselinu listovou, obsahuje stopové prvky.
Máme tu na mysli skutečné bio-máslo, vyráběné z mléka krav pasoucích se volně na travnatých pastvinách. Jde-li o průmyslově chované krávy, má máslo zcela jiné složení i chuť.
Čím prospívá: máslo je bohaté na užitečné tuky všech typů. Obsahuje nasycené mastné kyseliny., které zvyšují dobrý cholesterol, příznivě ovlivňují střevní prostředí a jsou velmi dobře stravitelné. Omega-3, omega-6 a kyselina arachidonová jsou v této potravině obsaženy v ideální rovnováze. Máslo je přirozená potravina.
Dávkování: ne více než 250g za týden.
Samozřejmě, že seznam potravin, které příznivě ovlivňují naše mládí a krásu, by mohl být daleko širší. Uvádíme tu ty potraviny, které jsou každému dostupné v nejbližším obchodě. A navíc jsou dobré.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.