image10Domov je téma, které zajímá snad každého člověka bez ohledu na věk či vzdělání. Každý z nás je jeho součástí a každý z nás touží po tom, aby se v něm cítil co nejlépe. Proto se tématice bydlení věnuje Budějcká Drbna každé úterý ve svém seriálu, zařazeném do rubriky Život a styl.

Žlutá, modrá, červená – kdo vlastně přišel na to, že tyto tři barvy jsou primární, tedy základní? Je nutno podotknout, že výtvarný pohled na základní barvy a fyzikální pohled se liší. My se ale budeme zabývat barvami z pohledu výtvarného.

Anglický slovník barevných výrazů z roku 1955 obsahuje 7500 jednotlivých barev. K třídění barev vychází z teorie matematika a fyzika Isaaca Newtona (1643 – 1727), autora Nové teorie světla a barev z roku 1672.

Psychologickým působením barev se zabýval známý spisovatel, politik a také biolog Johan Wolfgang Goethe, jenž práci Teorie barev (Zur Farbenlehre, 1810) věnoval nemalé úsilí. Ve svých úvahách spíše s Newtonem polemizoval, byl víceméně jeho odpůrcem. Vývojem systémů barev se zabývali také další myslitelé.

Výhodou jejich systémů je barevný kruh a jeho jednoduchost, z něhož lze velmi snadno vyčíst vztahy mezi jednotlivými barvami. Na obrázku vidíme barevný kruh, z něhož můžeme určit základní (primární) barvy, jako je žlutá, červená a modrá, ale také barvy sekundární – fialovou, oranžovou a zelenou.

Další barevné vztahy jako barvy studené, teplé, syté, pastelové, monochromatické barvy a další musím vzhledem k rozsahu této rubriky přesunout do dalšího článku.

Na ukázku a pro vaši inspiraci jsem připravila výběr z interiérů v barvě žluté, modré a červené, kde máte možnost posoudit, jak na vás tyto barevné kombinace působí, případně je porovnat s mými předchozími texty o barvách.

Všimněte si, že v interiérech se tyto tři barvy velmi hezky doplňují. Ukázky jsem vybrala většinou ze zahraničního tisku.

Napsala Greta Sartori

http://m.budejckadrbna.cz/zivot-a-styl/bydleni/barvy-se-tridi-podle-teorie-isaaca-newtona.html