20140226-drtic
Ilustr. foto. (Herve BRUHAT/Gamma-Rapho via Getty Images)
Drtič kamenů

Stařičký 83letý Seken Tolebekov z Kazachstánu dokáže rozdrtit kameny holýma rukama. Tuto schopnost u sebe objevil, když mu bylo 24 let.

„Myslím, že mám v rukou nějakou sílu. Stárnu, ale ruce mám silné pořád. Věřím, že této síly se mi dostalo shůry. Začalo to, když jsem byl mladý. Pociťoval jsem v rukách teplo a pak ucítil nutkání rozdrtit kámen,“ sdělil novinám Tengri News.

„Někdy se lidé snaží to, co dělám, napodobit, ale pokaždé z toho mají jen zranění a zlomeniny kostí,“ říká stařík a dodává: „Když se moje ruce dostanou do kontaktu s kameny, necítím žádnou bolest, je to jako drtit písek.“

Malajský Magnet

20140226-magnet2O jeden krok dále: Magnetický život
Liew Thow Lin v pořadu Discovery Channel „O krok dál”. (Screenshot/HowStuffWorks.com)
Liew Thow Lin, malajský důchodce po osmdesátce, je schopen na své tělo „přisát“ věci jako magnet. Dokáže dokonce utáhnout auto. V roce 2005 se objevil v pořadu Discovery Channel „O krok dál“. Doktoři a vědci jeho tělo zkoumali, aby zjistili, zda objeví magnetické pole nebo něco neobvyklého na jeho kůži.

Magnetické pole sice nenašli, ale kovové objekty se na jeho těle drží dál. Protože vědci nic neobvyklého nenalezli, celá věc zůstává záhadou. Zajímavé je, že mužovi synové a vnuci mají stejnou schopnost jako on.

Muž, který nespí

Ve čtvrti Que Son v provincii Quang Nam ve Vietnamu žije Ngoc Thai už přes 30 let bez toho, aniž by spal. Ngoc, kterému je dnes přes šedesát let, zkoušel léky i lidové léčitelství, dokonce se opíjel do němoty, ale spánek stále nepřichází.

Doktoři došli k závěru, že je úplně zdravý, absencí spánku jeho tělo očividně nestrádá. Díky tomu, že nemusí spát, může být aktivní 24 hodin denně, a tudíž vede produktivnější život než drtivá většina z nás. „Nevím, jestli mi nespavost ovlivnila zdraví nebo ne, ale jsem zatím zdravý a práci na farmě dělám normálně jako ostatní.“

Netopýří muž

O nejméně dvou slepých lidech je známo, že používají echolokaci stejně jako netopýři, či delfíni, aby se mohli pohybovat s velkou přesností.

Daniel Kish přišel o zrak jako batole. Začal vydávat klikající zvuky jazykem a teď, ve svých 47 letech, mu jeho klikání pomáhá jezdit na kole v silničním provozu bez jakýchkoli potíží. Kish vysvětlil v National Geographic (vydání červenec 2013), jak lidská echolokace funguje: „Každým klikem se vytváří zvukové vlny. Tyto vlny se odráží od povrchu kolem a vrací se mi do uší jako slabé ozvěny. Můj mozek mi ozvěny zpracovává do dynamických obrazů. Je to jako konverzace s prostředím.“

Benu Underwoodovi byly ve věku 3 let vyoperovány kvůli rakovině obě oči. Echolokaci se také naučil sám a žil relativně normální život, během kterého jezdil na kole, hrál sporty a další věci. Zemřel roku 2009 ve věku 15 let.

 

20140226-slepi
Ben Underwood na internetové stránce věnované jeho památce. (Screenshot/BenUnderwood.com)

Mistři qigongu a mniši kultivují nadpřirozené schopnosti

Kultivace mysli a těla má hluboké nadpřirozené účinky, které se dají změřit. V roce 1998 profesorka Lu Jen-fang a desítky amerických vědců provedli výzkum na mistrech qigongu v Číně.

Qigong je starobylá metoda, která zahrnuje kultivaci energie, a to nejen pomocí meditativních cvičení, ale také zlepšováním mysli a srdce, neboť mysl a tělo jsou považovány za jedno a to samé. O qigongu je známo, že má léčivé účinky.

Ve svém výzkumu Jen-fang zjistila, že mistři qigongu byli schopni vysílat silné dávky infrazvukových vln, které byly 100 až 1000krát silnější, než u průměrného člověka. Dokonce i začátečníci měli pětkrát víc infrazvukové energie než před začátkem několikatýdenního tréninku qigongu.

Podobná studie na Vysoké škole tradiční čínské medicíny v Pekingu publikovaná v roce 1988 také zjistila, že qi (energie) vysílaná mistry qigongu se dá částečně měřit v podobě infrazvukových vln. Zde byly pozorovány infrazvukové vlny 100 krát silnější, než jaké má běžný člověk. Obě ze studií jsou podrobně popsány v China Healthways Institute.

 

20140226-fg
Cvičení Falun Gongu (Fa-lun kung). (Jeff Nenarella/Epoch Times)

Článek Harvard University Gazette z roku 2002 popisuje pokus, který byl proveden v severní Indii na tibetských mniších. Lehce oděné mnichy zavřeli do pokoje s teplotou 4 stupně Celsia. Jakmile vstoupili do stavu hluboké meditace, vědci jim na ramena položili pokrývky promáčené v ledové vodě.

Článek uvádí, že za těchto podmínek by se běžný člověk neovladatelně roztřásl a pokles jeho tělesné teploty by dokonce mohl vést ke smrti. Mniši nicméně zvládli teplotu v těle si udržet, a tím pokrývky vysušit. Vědci suché pokrývky odnesli a položili na ně další promáčené, které mniši opět vysušili teplem svých těl. Každý z mnichů vysušil v průběhu několika hodin 3 přikrývky.

Herbert Benson, který se 20 let zabýval meditačními technikami, pro Gazette prohlásil: „Buddhisté nepociťují realitu, ve které žijeme jako tu konečnou. Existuje jiná realita, na kterou se můžeme napojit a která není ovlivněna našimi emocemi ani naším běžným světem. Buddhisté věří, že tento stav mysli může být dosažen konáním dobra pro jiné a meditací.“

Benson vysvětluje, že teplo vyzařované těly mnichů bylo pouze vedlejším produktem jejich meditace. Na meditujících osobách byla provedena celá řada experimentů. Zjistilo se, že někteří z nich jsou schopni vyzařovat silné dávky různých druhů energie v měřitelných formách. Jsou také schopni kontrolovat svůj metabolismus a jiné tělesné procesy.

small United States

Zdroj: http://www.velkaepocha.sk/2014022621920/Lide-s-nadprirozenymi-schopnostmi-ziji-mezi-nami.html