“Jestliže cesta ke konečnému triumfu magisteria spočívá v magii, je nutné zvládnout co nejrychleji prostředky čarodějnictví a střemhlav se ponořit do tmy, do prapůvodního, nevyzpytatelného děsu prostého všech konvencí a ostýchavých výhrad. A čím hrůznější, čím neproniknutelnější je tato temnota, tím lépe. Znamená to, že se blíží očekávaný úsvit, nevyslovitelná záře, vše projasňující jitro mágů.”
Jeremej Parnov, kniha “Luciferův trůn”
(o hnutí “Zlatý úsvit”)

530_02_mHnutí “Golden Dawn” (překládáno jako “Zlatý úsvit” nebo “Zlatý východ”) bylo založeno Wynnim Westcottem v roce 1888 v Londýně a navazovalo na učení zednářů, rosenkruciánů a templářů a všeobecně se nechá říct, že se členové tohoto hnutí zajímali o magii, okultní vědy a filozofii.

Asistenty pana Westcotta, mága devátého rosenkruciánského stupně, se stali Samuel Liddell Mac Gregor Mathers a Robert Woodman. Oba dva byli tak trochu výstřední páni. Mathers byl velký egoista a excentrik a rád chodil oblečen v šatech skotského horala a s leopardí kůží okolo ramen. Woodman byl zklamán vědou, a proto ho tolik zajímala magie.

Hlavní “svatou relikvií” tohoto hnutí byl rukopis z roku 1809. Ten tvořilo šest listů a byl psán v takzvané čarodějnické abecedě. Rukopis přeložil sám Westcott za pomoci knihy jistého opata Johanna Trithemia. Odkud se rukopis vzal, toho jsem se nikde nedobral. Známo je pouze to, že ho do hnutí přinesl Woodword. Ten byl členem rosenkruciánů a zároveň byl uznávanou kapacitou mezi zednáři. Možná tam bychom mohli hledat původ onoho rukopisu. Rukopis údajně obsahoval okultní objevy v duchu novějšího evropského mysticismu, informace o alchymii a astrologii, kabalu a zednářský rituál.

Titul mága tohoto hnutí (ipsissima neboli svrchovaného pána) si vyhradil Westcott sám pro sebe. Titul mýtického ochránce hnutí připadl osobě nikterak nezajímavé a nikterak nedůležité v magii. Tou osobou byla Helena Petrovna Blavatská, která založila v roce 1875 v New Yorku Theosofickou společnost. Napsala například knihu Odhalená Isis, v které píše o několika náboženstvích a snaží se odhalit jejich společné kořeny /vyšla v roce 1877/, a knihu Tajné učení /vyšla 1888/. V Č.R. vyšel například její Theosofický kodex života, což je výklad Tajného učení /vydavatelství Fontana 2003/.

A teď pozor. Hnutí mělo v roce vzniku 144 členů. V letech 1888 až 1896 mělo hnutí již 350 členů a z toho bylo 119 žen. A kdo byl členem? Samé slavné osobnosti:

Aleister Crowley
Zakladatel hnutí A.A. – Astrum Argenteum, které je známé i pod názvem S.S. neboli Silver Star (stříbrná hvězda). Figuroval v několika skupinách zajímajících se o magii. Crowley vystoupil ze Zlatého úsvitu, protože podle jeho slov, hnutí ztratilo kontakt s Tajnými vůdci. Podle dalších pramenů byl Crowley nucen odejít pro jeho egoismus a snahu stát v čele Zlatého úsvitu.

Helena Petrovna Blavatská
(jak už jsem uvedl výše). Jasnovidka narozená na Ukrajině. Často cestovala po celém světe. Zajímala se o magii, okultismus, budhismus, filosofii atd.

Frater Perdurabo
Nejspíš nejmladší člen Zlatého úsvitu. Crowley o něm tvrdil, že to byl právě on, kterému se v roce 1904 podařilo obnovit kontakt se samotnými Tajnými vůdci. O této události píše kniha The Equinox of the Gods. Poselství Tajných vůdců /což jsou vůdci “z jiného světa”/, bylo zveřejněno v Knize zákona, která vyšla pouze pro “zasvěcence”. Pro veřejnost bylo toto poselství otištěno v časopise The Equinox č.1. Bohužel nevím o tom, že by vyšlo v Č.R.

Bram Stoker
Vlastním jménem Abraham Stoker. Spisovatel, který napsal román Dracula /1897/, Tajemství moře /1904/, Doupě bílého hada /1909/, Dráculův host /1914 – vyšla až po jeho smrti/, a další.

Oscar Wilde
Spisovatel Oscar Wilde vstoupil do hnutí i se svou manželkou.

Gerald Kelly. Prezident královské akademie.

Theodor Roosevelt. Později je znám jako prezident USA.

Maud Gonneová, Irská nacionalistka.

Benett, slavný inženýr.

Peck, skotský astronom.

Bulwer – Lytton, spisovatel.

A další a další.

Není též bez zajímavosti, že od hnutí Zlatý úsvit se později odštepilo další hnutí. Nechvalně známé hnutí “Thule”, jehož členem byl údajně i Adolf Hitler.

JAROSLAV DEMETER PTÁČEK

doporučená literatura:

Jeremej Parnov – Luciferův trůn
Petr Štěpán – Kniha Nosferatu
Bogun + Straet – Lexikon ezoteriky
Aleister Crowley – Kniha Thothova

http://www.zahady.cz/index.php?strw=rd&id=530