Tato sparťanská dieta, která se skládá z oříšků, semínek, ovoce a zeleniny, možná nezní nijak lákavě, ale Susan Reynolds, 29, říká, že díky ní vypadá stále mladě a lidé jí často považují za šestnáctiletou.
Susan, která pochází z Edinburghu, jedla naposledy vařené jídlo před sedmi lety a nyní se stravuje výhradně nevařeným ovocem, zeleninou, obilninami, semínky, oříšky a boby.
Štíhlá devětadvacátnice denně zkonzumuje spoustu ovoce a zeleniny a ve snaze vytvořit poutavější jídelníček vytvořila dokonce řadu vlastních receptů, včetně studené polévky ze sáčku špenátu, hromady čerstvých bylinek a celé hlávky ledového salátu.
Její zdravé syrové stravovací návyky se vůbec nedají srovnat s tím, co jídávala v době, kdy byla ještě univerzitní studentkou. Přiznává, že si tehdy dopřávala večeře v Čínských bufetech. Jako náctiletá také milovala kuřecí sendviče z McDonalda a po klubech do sebe házela jednoho panáka vodky za druhým.
To vše se však změnilo, když se ve věku 21 let, po půl ročním pobytu v Indii, začala zajímat o jógu. Poté co se vrátila domů z Indie, rozhodla se stát se vegetariánkou a šla na kurz pro instruktory jógy. Nedlouho poté narazila poprvé na syrovou stravu. „Šla jsem na večeři do kavárny Red Sugar v Edinburghu, která podávala syrovou stravu,“ vysvětluje. „Majitel mi o tom trochu řekl. Já šla domů a něco více si o tom přečetla a rozhodla jsem se to vyzkoušet. Rozdíl, který jsem na sobě pocítila už po prvním dnu, byl neuvěřitelný, a od té doby se stravuje pouze syrovou stravou. Už sedm let jsem neměla žádné tepelně zpracované jídlo.
„Výhodou takové stravy je například to, že jsou po ní lidé v duševní pohodě, plní optimismu, zdraví, energie a jsou celí rozzáření a schopní dělat rozhodnutí.“
„Mezi další věci, které si na mě lidé všimli, je například to, že dobře voním, mám skvělou pleť a vypadám mladě. Lidé říkají, že vypadám na svůj věk dobře. Jsem také emočně vyrovnaná a šťastná.“
Susan teď navíc převedla svou vášeň pro syrovou stravu do podnikání. Založila společnost Twist and Sprout, která nabízí ozdravné pobyty, kde se účastníci učí jak do své stravy a života zavést syrovou stravu.
Ačkoli se její způsob života může zdát nelehký, Susan říká, že nikdy nemá chutě na vařenou stravu a vždy se drží syrové stravy. „Mám pocit, že když se zbavíte emocionální závislosti na vařené stravy, už vás potom neláká,“ vysvětluje. „Soustředím se na veliké množství tekuté stravy, tedy zelené šťávy, koktejly, polévky a „elixíry.“ Snažím se konzumovat co možná největší množství zelené zeleniny. Ovoce jím, abych do sebe dostala energii a občas jím oříšky, semínka a kokos kvůli tukům.“
Susan je natolik oddaná svému syrovému životnímu stylu, že dokonce přesvědčila své rodiče a přítele, Louieho, 22, aby syrovou stravu vyzkoušeli. Loňské Vánoce jim připravila hostinu pouze ze syrové stravy.
„Připravila jsem mísy z ovoce jako předkrm – moc jim to chutnalo,“ prozradila. „Měli jsme syrové koláče z oříšků, semínek a ovoce. Jako hlavní chod jsme měli obrovitánský salát s chlebem z klíčků.“
Nicméně, Susan přiznává, ačkoli její otec, David, který vyrostl v Glasgow, pravidelně chodí do posilovny, tak je šance, že se kdy vzdá svých koláčů, mizivá. Na druhou stranu, pro její matku, Marion, není tato alternativní strava ničím novým.
Marion se vyléčila z chronické únavy před čtrnácti lety tím, že ze své stravy zcela vyloučila cukr. „Máma bývala dříve prakticky upoutaná na lůžko, což však změnila tím, že ze své stravy úplně odstranila cukr,“ vzpomíná Susan. Dnes je zcela zdravá. Myslím, že její uzdravení a zkušenost pro mě byla velikou inspirací.“