Konzumujeme ho denně, ale neuvědomujeme si, jak si jím ničíme naše zdraví. Jmenuje se bílý cukr a v naší kuchyni má nezastupitelné místo. Věděli jste, že tento sladký bílý prášek je pro naše tělo jedem a drogou zároveň?

Cukr je v podstatě pouze umělá chemikálie, která je procesem rafinace zbavena jakýchkoliv živin, minerálů, či vitamínů.

To, co si dáváte do svého těla v podobě bílého prášku, nebo krystalků, jsou pouze prázdné kalorie. Nejhorší na rafinovaném cukru je jeho škodlivost pro lidský organismus.

V okamžiku, kdy ho sníte, dostává vaše tělo šok. V žaludku se po jeho konzumaci začíná proces okyselení, aby se vyrovnalo PH. V tomto okamžiku potřebuje naše tělo zvýšený příjem vitamínů skupiny B, živin, vlákniny a některých minerálů. Bílý cukr také velmi zatěžuje naše trávení a dokonce znehodnocuje přechod zdravé stravy našim organismem. Způsobuje celkové překyselování organismu, což je velmi nebezpečné. Nemluvě o tom, jak ničí naši imunitu. Po víceleté vysoké konzumaci nám může zničit slinivku a způsobit v našem těle rozvrat endokrinného systému.

V souvislosti s cukrem se ve vědecké sféře používá jeho označení jako silného narkotika. Cukr může způsobovat vaše podráždění, nervozitu, deprese, agresivitu, nesoustředěnost, hyperaktivitu u dětí, sklony ke násilnostem, zda nekontrolované emocionální projevy.

Vážné poškození zdraví způsobené konzumací cukru:

  • – vykrmuje rakovinné buňky (zvyšuje riziko rakoviny žaludku)
  • – snižuje hladinu dobrého cholesterolu (zvyšuje hodnoty špatného cholesterolu)
  • – zapříčiňuje osteoporózu
  • – vznik srdečně-cévních onemocnění
  • – dentální problémy
  • – poškozuje játra
  • – vznik cukrovky
  • – problémy se zrakem
  • – přispívá ke vzniku Alzheimerovy choroby
  • – způsobuje obezitu a hemoroidy
  • – stárnutí pokožky, úbytek kolagenu
  • – žaludeční vředy a ledvinové kameny
  • – vznik nebo zhoršení akné

Vědci přišli na to, že zvýšená nemocnost dětí, ale i dospělých v současné době, je zapříčiněna do velké míry i konzumací bílého rafinovaného cukru. Vedoucí organizace v Evropské unii vážně zvažují zakázání přidávání cukru do ovocných džusů, protože jsme uvedeni do nesprávné domněnky, že pijeme zdravý nápoj, ale ten obsahuje škodlivý cukr. Chce tak zároveň apelovat na lidi, aby začali žít zdravě a bojovat tak proti zvyšující se obezitě.

Čím cukr nahradit?

  • hnědý cukr – je zdravější, ale dejte si pozor na kvalitu, pravý hnědý cukr je alespoň dvakrát tak drahý, jako bílý rafinovaný cukr.
  • med – pokud chcete něco opravdu zdravé, používejte med, ale ne ten z obchodu, ale přímo od včelaře. Jejich chutě jsou nesrovnatelné.
  • stévie – bylinka, která vám nápoj osladí a vypěstujete si ji i doma v květináči.

http://svetkolemnas.info/novinky/zdravi/93-pozor-na-cukr-toto-vse-muze-nadelat-s-vasim-zdravim