foto1_265421Masové úhyny ptáků a mořských živočichů se staly fenoménem počátku roku 2011. Setkávají se s nimi lidé v desítkách zemí, a když se dozvídají o dalších podobných událostech z druhého konce světa, nevychází z údivu! Neuvěřitelná čísla mluví jasně. Arkansas: 100 000 ryb, Anglie: 40 000 krabů, Louisiana: 500 ptáků. Všichni mrtví! To je jen pár případů z mnoha, které jsou zaznamenávány v krátkých časových intervalech. Kromě všemožných domněnek nemají jasné vysvětlení. Většinou se navíc odehrají výhradně v prvním měsíci nového roku! Proč zvířata náhle masově hynou?

PTÁCI PADAJÍ Z NEBE

Smrtonosný Nový rok
Kdy: prosinec 2010/ leden 2011
Kde: Arkansas, USA
Úhyn: 5000 vlhovců červenokřídlých
Ulice města Beebe, ležícího v jihoamerickém státě Arkansas, pokrývají tisíce černých ptáků s červenými křídly. Obyvatelé obce jsou zděšeni. Takový masový úhyn ještě neviděli! Kosové a špačci začnou padat na Silvestra těsně před půlnocí. Většina z nich je mrtvá. „Myslel jsem, že mě chce starosta naštvat, když mi volal. Vzbudil mě ve 4 ráno a říkal, že z nebe padají ptáci,“ popisuje pro televizní stanici CNN tuto událost Milton McCullar, místní pouliční hlídač. Bezvládná tělíčka pokrývají území o rozloze asi 2,6 km2. Jejich celkový počet se odhaduje přibližně na 5000! Tragédii komentuje místní ornitoložka Karen Rowe z organizace Arkansas Game and Fish Commission: „Incident není zas tak neobvyklý, často je způsoben úderem blesku nebo krupobitím.“ Jenže dále připouští, že v případě tisíců mrtvých ptáků z Arkansasu je příčina jejich smrti neznámá. Dodnes se neví, zda byli mrtví už v době, kdy padali z nebe, a s čím se vlastně nahoře střetli. Jedním z možných řešení jsou ohňostroje, které prý způsobily takový hluk, že ptáky mohl zmást a ti pak hromadně zpanikařili. Naráželi do stromů, do budov a padali k zemi jako shnilé ovoce. Je ale možné, aby takto zmírali po tisících?

foto2_26542MRTVOLY Z VODNÍCH HLUBIN
Vyšší úmrtnost vodních živočichů se dá vysvětlit různými způsoby: od nízké teploty vody, přes znečištění, lov nebo nedostatek potravy. Jenže nedávno dochází k úhynům obřích rozměrů, které jsou koncentrovány v krátkých časových úsecích. Případ od případu se liší a nemají vysvětlitelné příčiny. Od Ameriky, přes Austrálii, Asii až po Evropu se lidem naskýtá smutný obraz: tisíce vyvržených těl ryb, krabů, mořských hvězdic či jiných vodních živočichů. Zasypávají pobřeží a nenechávají v klidu ani odborníky, ani zastánce konspiračních teorií o konci světa. Následující příklady jsou jen pouhým zlomkem…

Souvisí s mrtvými ptáky?
Kdy: leden 2011
Kde: Arkansas, USA
Úhyn: 100 000 ryb druhu bubeník americký
Kromě tisíců uhynulých ptáků hlásí Arkansas zanedlouho také masivní úhyn ryb. Jsou nalezeny na břehu řeky Arkansas, na pruhu půdy táhnoucím se asi 32 kilometrů. Co je zahubilo? Andrew Godwin, náměstek ředitele oboru akvakultury a rybářského centra na Univerzitě v Arkansasu, říká: „Je nepravděpodobné, že by za to mohly jedy.“ Jenže existují konspirační teorie, které hovoří jinak. Údajně může za vším stát převážení vysoce toxického plynu fosgenu, který je zároveň jednou z nejnebezpečnějších zbraní hromadného ničení a má být v tajném držení Spojených států! Takové spekulace jsou však nepodložené a odborníci je vyvracejí. Místo toho veřejnosti předkládají další možná vysvětlení. Godwinova domněnka je následující: „Skupina ryb se dostala do populačního boomu, kde soupeřily o potravu, takže možná nebyly ve zcela dobré kondici. Pak v průběhu náhlého ochlazení byly jejich imunitní systémy oslabené a nebyly schopné čelit infekci.“ Zvláštností celého případu je, že se jedná o ryby jednoho druhu – bubeníka amerického. Testy, které jsou prováděny na mrtvých tělech, údajně neodhalí žádný toxický ani virový původ katastrofy. Co bylo tedy příčinou?

CO JEŠTĚ MŮŽE PADAT Z NEBE?
Mrtví ptáci hromadně padající z nebe jsou sice unikátní a podivnou záležitostí, existují však ještě mnohem extrémnější případy. V historii (i té nedávné) z nebe sršely rovnou proudy krve, kusy masa nebo jiní mrtví či živí tvorové.
Jeden z nejznámějších případů se odehrál v roce 2001 v indickém státě Kérala na jihozápadě země. Z mračen se snáší červené kapky a lidé mají strach, že přišel konec světa. Vždyť na ně prší krev! Jak se později ukázalo, jednalo pouze o obarvenou vodu. Na vině byly nejspíš výtrusy řas, které poletovaly ve vzduchu. Krvavých dešťů však zná svět mnohem více a jejich příčina zůstává neodhalena.
Kusy masa pršícího z nebe pozorovali obyvatelé Severní Karolíny v roce 1850. Svědci vypovídali, že čerstvá krev s kousky svalů, ledvin a mozku dopadala na zeleň všude kolem. Když je hmota vzata na rozbor, odborníci údajně potvrzují její organický charakter. Jenže nedokáží zjistit, z čeho pochází! Mohlo se snad jednat o zbytky ptáků, které rozsekalo letadlo, nebo šlo o něco docela jiného?
Z nebe padali v minulých letech i mrtví či živí živočichové, kteří v oblacích rozhodně neměli co dělat. Například argentinskou provincii Salta vyděsil v roce 2007 naprosto hororový déšť. Pršeli totiž živí pavouci! Po dopadu začínají aktivně spřádat pavučiny. Mezi další tvory, které v minulosti dopadli z oblak, se řadí žáby, ryby nebo třeba červi!

http://enigma.rf-hobby.cz/index.php?locales=2&id_page=178&id_previous_page=257&nocache=1336453904.5717&inq=b46d298f3acd8e75e4a78d84a1590eb6&ida=0&id_art=26542&sta=0&cislo=0&sea=0&=0&fid=0&nsrd=1&kty=0&checksum=c75607e5c4baba425236b3fe29359687