Rusko upevňuje pozice ve sféře vojensko-technické spolupráce s Indií. Tak hodnotí experti  to, že Moskva jí předala na leasing atomovou ponorku K 152 (Něrpa). Ponorka byla slavnostně předána 23. ledna u Vladivostoku. Pro Indii má tato smlouva mimořádný význam, protože její hlavní soupeři v regionu podobnou ponorku prozatím nevlastní.

4000393488_d358f7e86f_oV průběhu slavnostního ceremoniálu byla vztyčena vlajka Indie. S touto vlajkou se ponorka vydá k místu dislokace. Rusko předalo ponorku K 152 Indii na leasing na 10 let. Dohoda má hodnotu přes 900 milionů dolarů.Ponorka dostala nový název – Čakra – na počest první ponorky, kterou SSSR předal Indii v roce 1988.Nynější dohoda dokazuje, že Moskva je spolehlivým partnerem Nového Dilí ve sféře vojensko-technické spolupráce.Všechny komentáře, že své pozice v regionu ztratila, jsou neopodstatněné, – soudí odpovědný redaktor Nezávislého vojenského přehledu (Независимое военное обозрение) Viktor Litovkin.

Tyto rozhovory jsou naprostá hloupost.Dnešní spolupráce Ruska s Indií má hodnotu přes 10 miliard dolarů. Patří sem i modernizace letadlového křižníků pro Indii dodávky lodních stíhaček MiG 29 K pro tento křižník .Zakoupeno už bylo 16 kusů a dalších 16 hodlají zakoupit. Indie u nás koupila přes 300 tanků T 90, a v plánu má zakoupení dalších 1 500, kromě toho se chystá vyrábět tyto tanky na svém území. Spolu s námi vyrobí Indie letadlo páté generace. Kromě toho musím zdůraznit vyvinutí nadzvukové protilodní rakety BrahMos.

Projekt Brahmos (název vznikl podle řek Brahmaputra a Moskva) už experti označili za unikátní příklad společné výroby.Další prioritou Ruska je rozšíření poolu partnerů. Právě takový přístup mylně pokládají za vytlačování Moskvy z místního trhu zbraní, řekl Hlasu Ruska expert z moskevského Carnegy  centra Petr Topyčkanov.

Objektivní změny v postavení Ruska na tomto trhu existují. Jsou spojeny s tím, že Indie si zvolila politiku diverzifikace dodavatelů. Druhým momentem je, že Indie teď dává přednost společnému vypracovávání technologií a vyvíjení prototypů vojenské techniky na svém území. A objektivně teď nemůže být závislá jen na produkci ruského vojensko-průmyslového komplexu.V této souvislosti se Francie, Itálie a USA snaží zakotvit v některých oblastech.Není to tak docela konkurence, navzájem se doplňujeme. Už tu máme příklady toho, že Indie byla nucena výrobě jedné lodě nebo letadla zapojit do tohoto procesu různé země, aby produkce odpovídala místním normám.Je to naprosto normální proces.

Atomová ponorka Čakra je ponorkou třetí generace. Součástí jejího vybavení jsou rakety s plochou dráhou letu, torpéda a rakety-torpéda.Země sousedící s Indií už vyslovovaly obavy, že předání této ponorky vyprovokuje horečné zbrojení. Na základě požadavků režimu nešíření byly z ponorky odstraněny rakety o velkém doletu,  zdůraznil Petr Topyčkanov:

Režim nešíření to nijak nenarušuje. Nijak neovlivňujeme zvyšování úrovně jaderných sil Indie, které jsou většinou soustředěny na raketových nositelích pozemní dislokace. Leasing atomové ponorky má spíš pro Indii funkci experimentátorskou. Ta teď vyvíjí svou ponorku a zkoumá, jak co funguje. Pákistán a Čína jsou samozřejmě ve střehu. Já bych ale na jejich straně strach neměl. Neznamená to totiž, že Indie se stala mořskou jadernou velmocí, to je teprve otázka budoucnosti.

Po předání ponorky bude na ponorce Čakra konat službu pouze indická posádka, která byla téměř dva roky na stáži v Rusku.

Zdroj: http://czech.ruvr.ru/2012/01/28/64809285.html