foto1_25688Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi je víc, než si myslíme. Dokonce je možné, že mnoho z nich o svém talentu ani neví. Jak se v nich vyznáme a jak případně v sobě objevíme magické schopnosti?Čarodějnice a vědmy existovaly odedávna
A zdaleka nemluvíme o pomatených stařenách míchajících lidským hnátem kotlík s vařenými žábami. Byly to především představitelky lidské moudrosti a přírodního vědění, které svou ženskou intuici dovedly do úrovně mistrů. Jejich úkolem nikdy nebyla manipulace či černá magie, ale pomoc těm, kteří to potřebují. A tak je tomu dosud. S jednou z nich si pojďme trochu popovídat.

 

Michaela Kudláčková, bývalá známá dětská herečka, kterou její nadpřirozené schopnosti ovlivňují snad odjakživa. Dopředu ví, kdy začnou povodně, nečekaná vize jí předem ukáže pád letadla a stovky mrtvých. Odpoví ještě dřív, než se stačíte zeptat, a vnitřní hlas jí našeptává zdánlivě nelogická rozhodnutí. Píše knihy o magii, vede školu Tarotu a lidé za ní pro věštbu jezdí z celé republiky. Ona k jejich osudům cítí velký respekt, ale zároveň je přesvědčena, že žádný osud není neměnný. Kromě několika daných karmických pilířů je věštba spíše varováním a pobídkou, jak svou budoucnost nasměrovat tam, kam sami chceme.

Na vlastní karty
Je jaro. Sedíme s Míšou naproti sobě, ona svírá balík velkých, ohmataných tarotových karet. Ptám se na své rodiče, dceru, partnera, práci… Je to spletitý výklad trvající dobré dvě hodiny. Míša si dává záležet, chce přijít věcem na kloub. A já se nestačím divit. Říká věci, o kterých ani netuším a nějak se mi nezdají. Takhle to přece není! To není možné! A že by se ty cesty ubíraly opravdu tímto směrem? Nic tomu nenasvědčuje! Pak přišlo léto a podzim a najednou se začalo vyjasňovat. V dobrém i špatném. Dnes vím, že v krátkodobé předpovědi Míše vyšlo úplně všechno, i když to tenkrát vypadalo jako holý nesmysl. Je to náhoda, nebo v tom je něco víc?

Čarodějnice 21. století
Nechat si vyložit budoucnost chodí především ti, kterým v jejich problémech nic racionálního nepomohlo. Čarodějnice tu však není od toho, aby takového člověka uvrhla do ještě větší trýzně, než jaká ho už trápí. Jejím posláním je dát naději a odhalit možná nebezpečí, která lze ovšem vlastní vůlí ovlivnit. Kdo z nás si ale byl nechat věštit, co ho nemine, možná ho naopak nepříznivé vyhlídky pohltily tak, že si důsledek sám přivolal. Představme si, že nám například kartářka vyloží, že by na nás mohla spadnout pavlač. My, místo abychom se pavlačím začali vyhýbat, pod nimi stejně budeme chodit a bát se, že se na nás nějaká zřítí. A ona jo, ona to nakonec opravdu udělá. Přesně takto se totiž podle Míši většina lidí k věštbám staví.

Jak poznat zrno a plev
Ne každá vědma je skutečně tou vyvolenou a tajemnem políbenou. Rozeznat schopnou čarodějnici od té špatné však prý není nemožné, chce to jen trochu chladný úsudek. Prvním varováním je platba za služby. Uvidíte-li inzerát Roxana – výklad karet, cena 2000 korun, utíkejte. To není opravdová čarodějnice, ale zlatokopka, která nedodržuje základní pravidla čarodějnické etiky. Pravidlo zní – nedělat ze svého talentu byznys, ale prioritně chtít pomoci. Kdo pomoc potřebuje, měl by ale donést oběť. Samozřejmě takovou, aby byla pro něj dostupná. Kdysi čarodějnice braly jídlo – slepici, kus másla, koš jablek… dnes, v době, kdy složenky slepicí neumoříme, by se cena měla pohybovat kolem pětistovky. Má pokrýt jen potřebu pro daný den. Částku, za kterou se vědma a její rodina nají.

Další varovné indicie:
1. Vědma se nezajímá dopodrobna o problémy, sama by je měla umět vyčíst. Logicky je ale dobře, když zhruba ví, nač se v tu chvíli ptá.
2. Nemění svou výpověď podle toho, co ji později řekneme.
3. Taxu nevyžaduje od hodiny, ale od výkladu a měla by se umět přizpůsobit možnosti klienta.
4. Věštění čarodějnici neživí, je to jen její vedlejší práce. Jakmile jde o „zaměstnání“, je to hlavně o penězích. Každý klient má pak podobu části nájemného, a to je moc špatně!
5. Čarodějnice netahá z klientů rozumy.
6. Čarodějnice od nás potřebuje přesné otázky, na které pak hledá odpověď (moje zdraví, co ke mně cítí můj partner, jak dopadne při zkoušce můj syn…). Detaily pak z výkladu vyplynou. Účelem je najít řešení a pomoci od problému, nikoli mimoděk přidělat další. Za to, co člověk na základě předpovědi udělá, je čarodějka plně odpovědná!
7. Otázky smrti jsou tabu. Nikdo nikdy není na tyto informace připravený!

Otestujte si, zda nejste jedna z nich
Čarodějnické schopnosti má prý mnoho z nás, jenom o nich nevíme. V tom případě patříme mezi pasivní čarodějnice, které své schopnosti nevyužívají. Kdo je však obdařen tímto nadáním, ví o tom. Navíc aktivní čarodějnice se mezi sebou na první pohled poznají podle vyzařované energie. Tak schválně:
1. Tušíte, že se něco stane, a ono se to opravdu stane?
2. Vyplnil se vám už nějaký noční sen?
3. Máte intuici, že je někdo z vašich blízkých v nebezpečí, a ona je to pravda?
4. Rozumíte si se zvířaty?
5. Poznáte na svém psu, co cítí, i když nedává nic najevo?
6. Poznáte, na co myslí váš partner, aniž by cokoli řekl?
7. Často doříkáváte za druhé jejich myšlenky?
8. Odpovídáte dřív, než se druhý zeptá?
9. Intuitivně, jakoby náhlým osvícením přijdete na řešení problému?
Odpověděla-li jste kladně nejméně na šest dotazů, máte výjimečné schopnosti. Jestli se z vás však má stát aktivní čarodějnice, nemusíte vyvíjet žádnou aktivitu, magické síly si vás najdou samy. Najednou budete sama cítit touhu a puzení se o věc hlouběji zajímat, začnete si kupovat knihy a sama se před vámi zobrazí cesta, kterou se vydáte. Zorientovat se můžete na: www.carodejnice.com, www.andelskyobchod.cz, www.vestirna.com, kniha Michaely Kudláčkové: Jak se modlí čarodějky

Co potřebuje znát dobrá čarodějka
Pentagram a amulety
– čarodějnice bývají vyzdobeny mnoha šperky, ale žádný není samoúčelný. K tomu základnímu patří pentagram neboli pěticípá hvězda kreslená jedním tahem. Je jedním z nejdůležitějších magických znamení. Sama nosím pentagram s jantarem. Častým amuletem je runa Algiz, která vypadá jako postava se vztyčenými pažemi. Jde o prosbu bohům o ochranu. Je jich ale mnohem víc. Například karneol. Ten nosím pro ochranu ženských orgánů. Jde o kámen Matky Země a je ryze ženský.

Runy – jsou to magické znaky pocházející ze severu a váže se k nim celá severská mytologie. Původ runového písma nebyl nikdy úplně vysvětlen. Podle legendy je dali lidem bohové, aby s nimi mohli komunikovat. Ryjí se do dřeva či kamenů. Runy se nevykládají, ale „vrhají“. Je to celý rituál. Osobně runovou magii používám zřídka. Je jednou z nejsilnějších.

Magický kruh – používá se při čarování a rituálech. Je to kruh nakreslený svěcenou křídou, vyrobený z provazu, kamenů nebo jen pomyslně nakreslený březovou hůlkou, kterou některé čarodějnice používají. Zúčastnění musí být vždy uvnitř kruhu, aby byli chráněni před zlými silami. Kruh se používá u závažnějších a složitějších rituálů, kdy je přítomno více lidí, nebo v případě, že lze předpokládat, že se může dostavit nejen to, co přivolat chceme.

Kočka – kočky jsou spojnicí mezi světem „Tam“ a „Tady“ . Říká se tomu „svět mezi světem“. Kočka, havran, sova, had… jsou tvorové, kteří umí být polovinou své bytosti tady a polovinou tam. Jsou mostem. Kočkou lze nahradit chybějícího člověka v magickém kruhu při rituálech. Prý v něm leží velice rády.

Lektvary – odvary z bylin se zdravotními účinky jsou běžné i mimo svět čarodějnic. Nápoje lásky nebo zapomnění však vyrábět nedoporučuji. Sice dobře fungují, ale není to etické. Jakýkoli takový nápoj nebo rituál, v němž přimějeme člověka, aby něco udělal, je manipulací s jeho svobodnou vůlí. Když takto přinutíme druhého, aby nás třeba miloval, a ono to jde, pak ale máme vždycky jen otroka. A ten s námi nikdy nebude dobrovolně.

Čarodějnická etika – i na čarodějnice působí zpětná vazba jejich činů. Dokonce třikrát silněji než na obyčejné smrtelníky. Všechny skutky, ať špatné, či dobré, se jí totiž třikrát vrátí. Proto není dobré pouštět se do kouzel se špatným úmyslem! Jde o obyčejný zákon zpětné vazby. Každá akce vyvolá reakci. To známe přece i z fyziky.
Pomocí čeho věštit – opravdu dobrá čarodějnice to prý dokáže třeba pomocí pivních tácků. Běžně ale vědmy používají tarotové či mariášové karty, skleněnou kouli, kyvadlo, kávovou sedlinu, čajové lístky či magii čísel. Křišťálovou kouli lze dobře nahradit i třeba skleněnou mísou s vodou.

Co lze vyčíst a co ne – tak například u Tarotu lze vyčíst prakticky jakoukoli odpověď na konkrétní otázku. Otázky můžeme upřesňovat, až se dostaneme do vzdálenější budoucnosti. Vždycky jde ale jen o alternativu budoucnosti, kterou lze do jisté míry změnit nebo upravit tím, že změníme cosi v přítomnosti. Je to jako předpověď počasí. Pokud víme, že bude pršet, můžeme se zachovat tak, abychom nezmokli.

Text: Simona Škodáková, foto: Shutterstock , časopis Paní domu