Mladý Henri Nestlé pobíhá po své provizorní laboratoři, která připomíná spíš veliké skladiště a neustále něco hledá. „Kam jsem to jen dal?“ ptá se sám sebe a dál pátrá očima po místnosti. „Tady!“ zaraduje se a bere do rukou cosi sypkého. Přidává směs do obrovské nádoby s jakousi tekutinou a usmívá se. „Chce to ještě pár detailů, ale myslím, že za pokus to stálo!“ říká si. To bez debat. Za pár dní je na světě vynález století!
Henri Nestlé (1814–1890), švýcarský lékárník, původem z Frankfurtu nad Mohanem, je dnes známý především díky největšímu potravinovému koncernu na světě. Jeho proslulá firma vyrábí nejen spoustu mléčných výrobků, ale i sladkosti, dětské nápoje nebo kávu. „On je tím klíčovým faktorem, který stojí na samém počátku podniku,“ dočítáme se z textů, které nám přibližují historii slavné firmy. On je tím, který obrovský podnik dokáže pozvednout. Úspěšnou Nestlého kariéru ovšem nastartuje něco úplně jiného než obchod s potravinami. Co mu vlastně zajistí světovou popularitu?
První pokusy dělá v kuchyni
Malý Henri stojí u dřevěného stolu a nakukuje mamince, která vaří, přes rameno. „A co teď?“ ptá se zvědavě a pozoruje maminčiny šikovné ruce. „Doděláme těsto, necháme ho odležet a pak se vrhneme na koláče,“ zazubí se na něj vesele. Henriho vaření baví, i přesto, že je chlapec. Lépe řečeno, baví ho pokusy s potravinami, k čemuž má jejich malá kuchyň nejblíže. Na to, aby mohl míchat suroviny ve své vlastní vybavené místnosti, je jich doma trošku moc. Henri totiž pochází ze 14 dětí, mrzí ho ale to, že skoro polovina jeho sourozenců umírá ve velmi brzkém věku. Nestlé si všímá, že trpí hlavně podvýživou. To je také jeden z hlavních důvodů, proč začíná experimentovat s mlékem a usiluje o vytvoření náhradní kojenecké výživy pro děti. V té době totiž většina matek nemůže z různých zdravotních či ekonomických příčin kojit. A to hodlá nadaný Nestlé změnit!
Smíchá mouku, mléko a cukr!
Jakmile si sežene místnost, kde může pracovat, pouští se do pokusů. Skoro nespí, stále jen přemýšlí, čím by kravské mléko vylepšil, aby mohlo nahradit to mateřské. „Mateřské mléko se od kravského značně liší. Je tvořeno vodou, v níž jsou rozpuštěny všechny důležité živiny. Bílkoviny… tuky…sacharidy, minerální látky a stopové prvky jako jsou sodík, železo, zinek, hořčík nebo vápník,“ upozorňuje současná doktorka Jana Fabiánová. Nestlého ale jen tak něco neodradí. Zavírá se před světem, míchá jednu surovinu s druhou, až se mu v roce 1867 konečně podaří nalézt optimální směs kravského mléka, obilné mouky a cukru. Jeho přítel, vědec Jean Balthasar Schnetzler pak odstraňuje těžce stravitelnou kyselinu a škrob. Nestlé do směsi přidává vodu a první náhrada mateřského mléka je na světě!
Zachrání sousedova syna
Mladá, strhaná žena leží nepřítomně na posteli a svírá svému manželovi ruku. „Už to déle nevydržím,“ říká smutně, protože ví, že po dlouhé nemoci se blíží její konec. „Naše dítě ale musí přežít! Požádej o pomoc souseda, snad ho dokáže zachránit!“ pronese z posledních sil. A Nestlé se opravdu činí. Bere si chlapečka do péče, dokrmuje ho svým novým vynálezem a jen díky tomu hoch nakonec přežije! Henriho pověst se jako blesk rozlétne do všech končin. Lidé hodnotu umělého mléka moc dobře rozpoznají a z Henriho se stává úspěšný podnikatel. Zakládá společnost Nestlé, vyváží svou novinku do Evropy i za oceán a vyrábí neuvěřitelných 500 000 plechovek ročně! Zachrání tak život mnoha dětem.