Římský klub rozhodně není jen tak nějaká bezvýznamná organizace. Na základě jím vydané knihy „Meze růstu“ (vydáno 1972) je řízena i celá klimatická agenda a na ni napojená politika.
Vliv Římského klubu, jehož hlavním tématem byla od samých počátků depopulace, je ohromný zejména v rámci kolektivního Západu, takže nás se tyto plány týkají mnohem víc než si možná myslíte.
Také mnohé kroky EU ve vztahu ke stravování jdou kýženým směrem: ať už jde o likvidaci farem (zejména v zemědělském Holandsku) nebo o schvalování různých druhů hmyzu pro lidskou konzumaci.
Do podobných oborů jdou značné dotace a lze očekávat, že souběžně si budou lidé muset stále častěji zvykat na nové způsoby stravování. Jde však nejen o hmyz, ale také o různé náhražky masa, mléka či vajec.
Na druhou stranu lze očekávat i extra zdanění masa a všech produktů, které budou označeny jako „klimaticky závadné.“
V nových pokynech se však Římský klub věnuje i nutnému omezení cestování, na čemž již EU také dávno pracuje, ale především o nutnosti převést soukromé vlastnictví do rukou vládnoucích korporací, přesně v duchu hesla WEF:
„Nebudete nic vlastnit a budete šťastní.“ Přesně to je heslo, které vystihuje tzv. cirkulární (oběhovou) ekonomiku.
Tuto agendu tedy opět řídí Římský klub, který nyní vydal pro politické loutky i příslušné pokyny.
Římský klub a Institut Hot or Cool zakládají „Pracovní skupinu pro materiály a spotřebu,“ která bude vydávat politická doporučení, jež by v případě zavedení omezila vaši schopnost rozhodovat o tom, jak cestujete, co jíte a jak žijete – to vše ve jménu udržitelnosti a globálního ekonomického systému.
Pracovní skupina, která byla spuštěna 23. května, začne vytvářet pokyny, které budou sloužit jako klíčový zdroj pro tvůrce politik, podniky a občanskou společnost, poskytnou hloubkovou analýzu materiálů a spotřeby a nabídnou praktická řešení pro budoucnost bezpečnější z hlediska zdrojů,“ uvádí se v tiskové zprávě Římského klubu.
Cílem pracovní skupiny pro materiály a spotřebu je:
- Posun narativu: Překročení povrchních diskusí s cílem poskytnout podrobnější pochopení širších ekonomických, environmentálních a sociálních dopadů využívání materiálů.
- Stanovení vědecky podložených cílů: Vypracování měřitelných, vědecky podložených cílů v oblasti využívání materiálů, které budou vodítkem pro tvorbu politik a podnícení smysluplných změn.
- Posílení správy a řízení: Prosazování robustních politických rámců pro udržitelné využívání materiálů, zajištění toho, aby politiky byly nejen ambiciózní, ale také proveditelné. Konečným cílem bude integrovat využívání přírodních zdrojů do ekonomického modelu, kterým se budeme řídit.
- Mobilizace spolupráce: Vytvoření rámce pro spolupráci a komunikaci s cílem mobilizovat partnery a zesílit dopad.
Tisková zpráva Římského klubu uvádí tři příkladné zprávy, z nichž bude pracovní skupina čerpat inspiraci a poznatky.
Tyto zprávy zahrnují:
- Organizace spojených národů: „Globální výhled zdrojů 2024“
- Institut Hot or Cool: „Zpráva o životním stylu s 1,5 stupněm Celsia“
- Evropská agentura pro životní prostředí: „Od dat k rozhodnutím: materiální stopy v tvorbě evropských politik.“
Při prostudování těchto dlouhých zpráv vidíme, že cílem je mikrořízení téměř každého aspektu našich životů omezením toho, co smíme konzumovat – to vše pod rouškou záchrany planety.
Všechny tři zprávy uvádějí, že společnost se musí posunout směrem k cirkulární ekonomice, ve které nic nevlastníte a všechno si pronajímáte.
Všechny tři zprávy uvádějí, že společnost se musí odklonit od konzumace masa a přejít na rostlinnou stravu.
A všechny tři zprávy se shodují, že společnost musí omezit vlastnictví soukromých automobilů a přestěhovat se do 15minutových měst.
Omezení vlastnictví v rámci oběhového hospodářství
„Globální výhled OSN pro zdroje 2024″ se 181 stranami začíná výzvou k přechodu na oběhové hospodářství, které je inspirací pro nechvalně známou frázi „Nebudete nic vlastnit a budete šťastní.“
V předmluvě ke zprávě výkonná ředitelka Programu OSN pro životní prostředí Inger Andersenová píše:
„Je důležité si uvědomit, že cirkulární modely, kterými se musíme řídit, se netýkají jen recyklace; jde o to, abychom materiály co nejdéle udrželi v provozu a o přehodnocení způsobu, jakým navrhujeme a dodáváme zboží i služby, a tím vytváříme nové obchodní modely.“
A jaké jsou tyto nové obchodní modely?
Obchodní model cirkulární ekonomiky „Product-as-a-Service“ proměňuje všechny produkty ve služby, takže ve skutečnosti nikdy nic nevlastníte a stáváte se doživotním nájemcem.
Pokud jde o další zprávu na seznamu inspirace pro novou pracovní skupinu, 164stránková zpráva Institutu Hot or Cool rovněž prosazuje oběhové hospodářství.
Kromě výzvy k ukončení „vlastnictví produktů“ ve prospěch „užívání služeb“ (pronájem, sdílení) zpráva uvádí:
„Prodloužení životnosti výrobků a zboží penalizací plánovaného zastarávání a přechodem od lineárního využívání materiálů a výrobků k oběhovému snižování, opětovnému použití, recyklaci a lokální výrobě sníží emise ze zboží.“
A s jejich navrhovaným „přídělovým systémem uhlíku“ by byli vítězové a poražení – poraženými by byly země, jejichž obyvatelé se za posledních 100 let s pomocí fosilních paliv dostali z chudoby.
A aby Evropská agentura pro životní prostředí doplnila trojici oběhového hospodářství v inspirativních zprávách, chce, abyste nic nevlastnili a byli šťastní, a snaží se nahradit vlastnictví sdílením.
Vize Evropské agentury pro životní prostředí do budoucna je taková, že byste ani nevlastnili košili na zádech.
Zpráva například uvádí:
„Pro řešení vysoké environmentální stopy výroby oděvů a obuvi je pro přechod na cirkulární obchodní modely zásadní změna chování a politická podpora.“
Teď, když už nemáte na výběr, zda cokoli vlastnit, pojďme se přesunout k další oblasti vašeho života, kterou chce nová pracovní skupina ovládat – jídlu.
Omezení jídla pro vaši bezpečnost a bezpečnost planety
„Abychom se odklonili od živočišných bílkovin, mohly by se vytvořit synergie s agendou pro lidské zdraví, jelikož některé z komodit s největším dopadem mají také negativní dopady na zdraví (jako je červené maso, zpracované potraviny atd.).“
Organizace spojených národů, „Globální výhled zdrojů“, březen 2024
Vzhledem k tomu, že uhlík je všudypřítomným strašákem, tři zprávy uvádějí, že konzumace masa je špatná pro klima a co je špatné pro klima, je špatné i pro vaše zdraví.
Abyste tedy měli „environmentálně optimální stravu,“ musíte být vegetarián nebo alespoň pescatarián (z masa jí jen rybí) a musíte výrazně omezit konzumaci masa nebo ho ze svého jídelníčku zcela vyloučit.
Podle zprávy OSN:
„Optimalizovaná strava, která je považována za zdravou a s minimálním dopadem, neobsahuje maso, ale zahrnuje ryby (z udržitelného rybolovu) pro uspokojení nutričních potřeb, za předpokladu, že se nekonzumují žádné doplňky stravy.
Složení stravy je podobné, ať už se jedná o optimalizaci pro změnu klimatu nebo dopady na biodiverzitu, ale strava šetrná ke klimatu zahrnuje větší konzumaci luštěnin, zatímco strava šetrná k biodiverzitě se spoléhá na více energie z tuků a olejů.“
Dále uvádějí, že optimální strava z hlediska životního prostředí, která splňuje všechny zdravotní požadavky, je téměř výhradně rostlinná a zahrnuje také některé mléčné výrobky a velmi malé množství ryb (tučných, s nízkým dopadem na životní prostředí).
Kterou dietu byste si zvolili, kdybyste byli nuceni se jí podřídit? „Klimaticky šetrnou“, nebo „k biodiverzitě šetrnou“?
Institut Hot or Cool Institute také tvrdí, že maso je zabijákem lidí i planety.
„Pokud jde o potraviny, přijetí udržitelné stravy se sníženou konzumací masa nejen snižuje osobní uhlíkovou stopu, ale je také zdravější a spojeno s nižší úmrtností, vyšší délkou života a nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění a cukrovky, “ uvádí se ve zprávě.
Zpráva institutu Hot or Cool dále uvádí, že je třeba vyřadit například možnosti s vysokým dopadem, jako jsou soukromé tryskáče a megajachty na fosilní paliva, nadměrnou konzumaci masa a programy věrnosti zákazníků, které podporují zbytečné časté létání a pobyty v nehospodárných hotelech, zatímco inovace zaměřené na udržitelnější alternativy by měly být upraveny.
Takže si v podstatě nemůžete vychutnat jídlo, které chcete jíst, místa, na která jste si šetřili, ani hotely, ve kterých chcete bydlet.
„Snahy o snížení celkové materiálové stopy se musí zaměřit na účinné využívání zdrojů a vzorce spotřeby v oblasti bydlení a potravin.“
Evropská agentura pro životní prostředí, „Od dat k rozhodnutím: materiální stopy v tvorbě evropských politik,“ říjen 2024
Zpráva Evropské agentury pro životní prostředí, na kterou se odvolává nová pracovní skupina Římského klubu, se o mase konkrétně nezmiňuje, ale uvádí, že „změny ve stravování a nakládání s potravinovým odpadem mohou přispět ke snížení materiálové stopy potravinářského sektoru.“
Kdyby si nevolení globalisté prosadili svou, nikdy byste neopustili svoje 15minutové město, nemohli byste jet na dovolenou, nemohli byste si vybrat, co budete jíst a nic byste nevlastnili.
Omezení cestování a mobility, abyste zůstali v 15minutových městech
Patnáctiminutové město, ve kterém by obyvatelé měst měli mít přístup k základním službám do 15 minut chůze nebo jízdy na kole, se uplatňuje ve městech, jako je Paříž, Barcelona a Portland.“
Organizace spojených národů, „Globální výhled zdrojů“, březen 2024
Zpráva OSN předpokládá budoucnost, kde nebudete moci vlastnit vozidlo, nebudete moci létat a nebudete moci opustit své 15minutové ghetto.
Podle spin-doktorů z OSN může být odklon od používání soukromých automobilů vnímán jako omezující, ale může také podpořit poptávku na trhu po nových obchodních modelech a udržitelných možnostech (alternativní způsoby dopravy a nové způsoby jejich pohonu) a podpořit tak nové možnosti spotřebitelů.“
Zpráva OSN dále uvádí: „Udržitelná spotřebitelská rozhodnutí by se měla vyhýbat nadměrné spotřebě a nahradit spotřebu s vysokým dopadem spotřebou s nízkým dopadem.
To zahrnuje vyhýbání se letům a cestování autem a místo toho využívání veřejné dopravy a přechod na elektromobilitu a na kratší vzdálenosti na kola .“
Říkají, že spotřebitelům dávají nové možnosti, a skutečně je dávají tím, že eliminují všechny ostatní možnosti a nahrazují je „novými obchodními modely,“ které jsou svou povahou cirkulární, takže nic nevlastníte a vše si pronajímáte prostřednictvím sdílené dopravy a elektrifikované veřejné dopravy, která ze své podstaty neujede moc daleko.
Zpráva institutu Hot or Cool Institute rovněž vyzývá k omezení vlastnictví soukromých vozidel a ke zkrácení povolených vzdáleností.
Tomuto říkají dostatečnost:
„Uplatňování principů dostatečnosti na mobilitu vyžaduje, aby byla mobilita chápána jako služba, která má být poskytována v rámci omezeného uhlíkového rozpočtu na obyvatele, aby se zabránilo překročení cílové teploty 1,5 °C.“
Chtějí „považovat mobilitu za službu“ – něco, co nemůžete ovlivnit, protože nebudete moci vlastnit vozidlo.
„Strategie udržitelné a inteligentní mobility přijatá v EU v roce 2020 si klade za cíl podporovat využívání udržitelnějších druhů dopravy.
Vyzývá ke zvýšení počtu cestujících vlakem a dojíždění veřejnou dopravou a aktivními druhy dopravy a k přepravě většího množství zboží po železnici, vnitrozemských vodních cestách a pobřežní lodní dopravě namísto silniční dopravy.“
Evropská agentura pro životní prostředí, „Od dat k rozhodnutím: materiální stopy v tvorbě evropských politik,“ říjen 2024
Zpráva Evropské agentury pro životní prostředí také propaguje myšlenku většího využití veřejné dopravy.
Podle zprávy „osobní mobilita Evropanů je zodpovědná za 8 % celkové materiální stopy. Více než polovina z ní pochází z využívání fosilních energetických materiálů a zhruba čtvrtina z nekovových nerostů.
Osobní mobilita v roce 2021 představovala 9 % celkových spotřebních výdajů.“
„Vzhledem k 8% nárůstu celkových výdajů na spotřebu mezi lety 2010 a 2021 a 14% poklesu materiálové stopy za toto období se materiálová náročnost osobní mobility zlepšila nejvíce mezi oblastmi spotřeby. “
Pracovní skupina pro materiály a spotřebu je pokusem o mikrořízení vašeho života
„V reakci na naléhavou potřebu udržitelnějšího přístupu k využívání zdrojů zřídily Římský klub a Institut Hot or Cool Pracovní skupinu pro materiály a spotřebu. Pracovní skupina si klade za cíl zdůraznit zásadní význam materiálů a spotřeby v kontextu globálního ekonomického systému.“
Tisková zpráva pracovní skupiny pro materiály a spotřebu Římského klubu, květen 2025
Když vidíte, že cílem Pracovní skupiny pro materiály a spotřebu je „zdůraznit zásadní význam materiálů a spotřeby v kontextu globálního ekonomického systému,“ pak vidíte, že se to překrývá s programem velkého resetuSvětového ekonomického fóra (WEF), jehož cílem je resetovat všechny společenské smlouvy a globální ekonomiku, a to při použití mnoha stejných módních slov o odolnosti, udržitelnosti, ESG a sociální spravedlnosti.
Cílem pracovní skupiny je nakonec „integrovat využívání přírodních zdrojů do ekonomického modelu, kterým se řídíme.“
Říkají, že součástí jejich plánu je regulovat teplotu, ale jejich politika je ve skutečnosti zaměřena na kontrolu každého z vás.
Oběhová ekonomika by zajistila, že byste nic nevlastnili.
Omezení konzumace potravin by vás nutilo jíst kromě rostlinných potravin pouze umělé maso a hmyz, které pro některé jedince mohou postrádat dostatek vitamínů, minerálů a bílkovin.
Omezení spotřeby energie a mobility prakticky zaručují, že se nikdy nebudete moci vzdálit od svého bytu s inteligentním měřičem.
Pokud se dá soudit podle tří zpráv zmíněných v tiskové zprávě Římského klubu, pak tato zářná nová budoucnost, kterou si přeje vytvořit Pracovní skupina pro materiály a spotřebu, bude taková, v níž bude téměř každý aspekt vašeho života mikrořízen.