Přestaňte se nechat lhát odborníky o tom, co byste měli konzumovat a zapomeňte na staré pravdy, které vám poškozují zdraví. Převezměte kontrolu nad svým životem a dosáhněte vytouženého zdraví…

Konzumujte „skutečné“ potraviny – konzumujte přirozené potraviny, které nejsou technologicky zpracovány, nebo jsou zpracovány jen minimálně. To znamená potraviny, které zde byly iv dobách našich předků a příroda nám je poskytuje již tisíce až miliony let. Z nich vybírejte potraviny, které jsou čerstvé, lokální a sezónní. Existují potraviny, které jsou pro tělo využitelnější, pokud jsou tepelně upraveny, ale také je třeba konzumovat i tepelně neupravené potraviny (syrové). Zároveň konzumujte potraviny, které jsou vyprodukovány šetrnými a tradičními postupy, ať už chovu, pěstování, zpracování nebo skladování. Třemi slovy: JEZTE SKUTEČNÉ JÍDLO.

V dnešní moderní uspěchané době je to však stále obtížnější. Vše je průmyslováno a jde v první řadě o zisk a až potom o zákazníka. Velká poklona výjimkám, kterých je stále dostatek a kterých většinou najdete na tržnici, ale jen těžko v nějakých předražených nákupních centrech.

V poslední době to začíná zjišťovat i široká veřejnost, která se předtím příliš nezajímala o to, co vloží do úst, hlavně že to chutná a je to levné. Jenže takové smýšlení při výběru potravin do svého nákupního košíku vás může přivést akorát tak do nemocnice. No co, už jste i vy ochutnali silničářskou sůl nebo špekáčky bez vepřového masa? Možná ano, možná ne. Každopádně však věřím, v prospěch vašeho zdraví, že podobné výrobky ani nekupujete.

Pokud se však nechcete stát VIP klienty lékařů, zdravotnictví a hlavně farmaceutických společností, je načase, abyste začali vážně uvažovat nad výběrem vašeho jídelníčku. Mnoho lidí jen mávne rukou: „však já vím, co je zdravé“, „třeba jíst všechno“, „co tam po té stravě, to fík pomůže.“

A tito lidé už jsou nebo brzy budou exkluzivní platící hosté na nemocničním lůžku. Nedávno byl můj otec na výběru křečových žil a jak ležel těch pár dní na chirurgii, řada za řadou se kolem něj míhaly pacienti, kterým buď vybírali část střev, operovali žlučník, žaludek, dělali vývody atd., atd. A kdo leží na těchto operačních stolech? Ti nejchudší, kteří vstávají o páté do práce, dělají do večera a celý den jedí to nejpodřadnější jídlo, které je samozřejmě nejlevnější jako párky, uzeniny, slazené nápoje, vlašské saláty s rohlíky, sladkosti, případně nejí nic, protože všechno minou.

Ještě pořád si myslíte, že strava není důležitá? Nebo že za všechno mohou stejně geny? Případně víte, že je důležitá, ale říkáte si, nicméně nemám peníze, co mám jíst? Inu, každý si je strůjcem svého štěstí, ale každopádně mi můžete věřit, že tu nejde až tak o peníze. Sám jsem si tím prošel a vždy se dá zmála vytvořit hodně. Jenže, abyste to mohli vytvořit, musíte si nejprve vytvořit pár správných návyků, které pak můžete používat celý život a které vám výrazně zlepší zdravotní stav.

Ve skutečnosti je drtivá většina lidí mnohem blíže zdravějšímu životnímu stylu, než si myslí. Jejich jediný problém je, že nevědí, co jíst, jak jíst a kdy jíst. Upřímně, naučit se to není tak jednoduché, chce to někdy až léta vzdělávání se a poslechu svého těla, ale stojí to zato.

Tento článek je o tom, abyste se začali starat o své zdraví a uvědomili si, že v konečném důsledku je zdraví to jediné, co máte a ztratit ho můžete jen jednou. A když si to neuvědomíte, celý život budete přispívat do kasy nepoctivým výrobcům potravin, zdravotnictví a farmaceutickým společnostem.

No schválne, skontrolujte svoje lieky. Nie je tam náhodou Pfizer, Bayer, Eli Lilly,  GlaxoSmithkline, Merck & Co, Johnson & Johnson, Roche, Pharmacia, Astra Zeneca, Aventis či iný názov. Možno ste niečo kúpili od ich dcérskych spoločností. Darmo tieto firmy, aj na Slovensku, patria medzi najlepších zamestnávateľov, veď pri ich miliardových ziskoch si to môžu dovoliť. Keby aspoň nezarábali na cudzom nešťastí.

Ak teda nechcete byť ich VIP klientmi, tak ako jeden z dôležitých krokov ku zdraviu začnite jesť skutočné jedlo. Čo to je? Je to jedlo, ktoré nám poskytla matka príroda a malo by byť v tej najpôvodnejšej forme. Nepatria tam žiadne chemikálie, éčka, umeliny a žiadne technologické postupy.

Sú to potraviny, ktoré nemajú napísané zloženie na svojich obaloch, ak vôbec sú v nejakom obale. Skutočné jedlo sú domáce vajcia s „okakanou“ škrupinou od babky z tržnice a nie tie so zoxidovaným cholesterolom v žĺtku, ktoré nájdete v spracovaných výrobkoch a ktoré sú aj tak zo sliepky, čo ani neroztiahne krídla v tej svojej klietke.

Skutočné mäso zo zvierat, ktoré sa pasú na lúke a ktoré predáva váš známy na dedine. Skutočné ryby, ktoré nie sú zaťažené ortuťou, pesticídmi alebo chované na farme na GMO krmivách (ktoré však tak ľahko nenájdete). Čerstvo podojené mlieko u prirodzene chovanej kravy, ovce alebo kozy a nepasterizované mliečne výrobky z týchto druhov mlieka (niekedy aj pasterizované, ale vždy je to menšie zlo) ako sú syr, bryndza, tvaroh, jogurt, zakysanka, kefír, ktoré kúpite v stánku na tržnici. Takéto mlieko je oveľa výživnejšie a na rozdiel od pasterizovaného mlieka  z veľkochovu neobsahuje v 1 mililitri 750 000 buniek hnisu (u nás „len“ 400 000).

Skutočná zelenina a ovocie, ktoré hýria farbami, majú pevný alebo pružný tvar (najlepšie ak sú čerstvo odtrhnuté) a poľahky ich kúpite na tržnici. V zime môžete využiť kvasenú kapustu, uhorky a cviklu, ktoré si môžete pripraviť pár mesiacov predtým. Tiež čalamádu a iné druhy zaváranej zeleniny.

Skutočným jedlom sú aj orechy a semená, ktoré nie sú zhnité, zožltnuté, zhnednuté, bodkované, zosušené alebo nebodaj pražené na nejakom podradnom oleji. No jedným slovom „zoxidované.“ Rôzne skutočné bylinky, korienky a rastlinky, okolo ktorých dokonca dennodenne chodíte a ani o tom neviete. Napríklad taký skorocel, žihľava, mrlík biely, púpava, chren a iné. Pozor však na ocikané verzie alebo tie, čo rastú pozdĺž ciest.

Strukoviny a obilniny sú ďalšou možnosťou, ktorá vám poskytne skutočné jedlo, aj keď tam by som sa zastavil, pretože napríklad obilniny sú v prvom rade sacharidy a pokiaľ ich neviete správne pripraviť (napríklad namáčaním a klíčením) a skombinovať (s tukmi a vlákninou), tak vám môžu z dlhodobého hľadiska vážne ublížiť. Tiež zabudnite na to, že celozrnné potraviny sú automaticky zdravé, dokonca to neplatí ani ak sú v BIO kvalite. Celé zrná obilnín a strukovín sú zmes antinutrientov a ak nie sú v BIO kvalite (niekedy aj keď sú), aj zmes pesticídov. Preto je potrebné vedieť ako na sacharidy.

Hľadajte a vyberajte skutočné jedlo, ktoré je čo najmenej technologicky a tepelne upravené (rafinácia, hydrogenácia, interesterifikácia) a nemusíte v ňom skúmať, čo znamenajú tie dlhé názvy alebo čísla. Vlastne kupujte výrobky, ktoré ani nemajú obal a najlepšie na tom je, že ešte aj ušetríte pri väčšine týchto potravín. To je krása, však?

Viete koľko ingrediencií má jahodový milkshake z Mckáčera? Päťdesiatdeväť a mlieko a jahody tam nie sú. Alebo čo obsahuje hamburger vo fastfoodoch? Nech sa páči. Každý hamburger obsahuje mäso z viac ako 1000 rôznych kráv, plus mimoriadne chutné ingrediencie ako: 1,1,1-trichloroethane. 1,2,4-trimethylbenzene, BHC – alpha, chloroform, chlorotoluene o-, chlorpyrifos, DDC p p, dichlorobenzene p-, dielclrin, diphenyl 2-ethylhexyl phosphate, ethyl benzene, heptachlore epoxitle, lindane, octachlor epoxide, styrene, tetrachloroathylene, toluene (WOOW žeby závislácka zložka?), trichloroethylene, xylene m- /p-/o-, chlorpyrifos, chlorpyrifos-methyl, cumene (isopropyl benzene), diazinon, dicamba, ethylfenethiourea, idrodione, matathion, pirimiphos-methyl, propylbenzene n-, trichloroethylene…

(informácie sú opísané z denných tipov Vlada Zlatoša)

Ešte stále máte chuť na McShit? Ak áno, držím vám palce. Ak teda chcete prevziať kontrolu na svojim zdravím a začať nový život, konajte hneď a prestaňte sa ľutovať. Máte to vo svojich rukách.

Cesta k vysnívanému zdraviu je oveľa jednoduchšia, ako by ste možno mysleli, preto neváhajte a podeľte sa o svoje skúsenosti. Zdravie máte len jedno a pokiaľ sa budete krčiť v rohu a šúchať nohami, nikde sa neposuniete. Musíte byť ochotný priznať chybu a začať odznova.

Zdroj