Odpůrci umělého přerušení těhotenství už několik let varují, že nové technologie používají při výrobě zvýrazňovačů chuti buněk z lidských embryí.
Biotechnologická společnost Senomyx z Kalifornie, která využívá tohoto inovačního způsobu, podepsala v průběhu několika posledních let smlouvy s Pepsi, společností Ajimoto, která vyrábí Aspartam a masová pojiva, Nestlé a dalšími společnostmi na výrobu potravin a nápojů. (9.10.2012 získala povolení prodávat své příchutě v rámci EU)
Primárním cílem pro mnohé z těchto výrobních potravinářských firem je, aby potraviny a nápoje byly co nejchutnější a zároveň se snížil obsah cukru a soli.
Je třeba poznamenat, že v konečném produktu nejsou žádné ledvinové buňky nebo jejich součásti. Ty jsou použity ve výrobním procesu na zvýraznění nových příchutí.
Pro mnohé to znamená překročení limitu. Před dvěma lety skupiny odpůrců umělého přerušení těhotenství zahájily bojkot společnosti Pepsi s cílem přinutit ji, aby přehodnotila používání látek určených k ochucení, získaných z procesu, který zahrnuje používání ledvinových buněk z potraceného embrya.
Ať už je vaše osobní přesvědčení v otázce použití biologického materiálu od předčasně narozeného plodu jakékoliv, zůstává otázka, zda jsou biotechnicky vyráběné příchutě bezpečné, nebo ne.
Vytváření příchutí biotechnickou cestou
Senomyx je technicky a vývojově vyspělá společnost, zaměřená na hledání nových chutí, které povedou ke snížení spotřeby cukru a soli. Jedná se o nové příchuti, jako slané a osvěžující, stejně jako blokátory hořkosti a aktivátory sladkých a slaných příchutí.
Senomyx se také v rámci inovace zabývá vývojem silně koncentrovaného sladidla, které by nahradilo vysoce fruktózní kukuřičný sirup, umělá sladidla i přírodní bylinná sladidla jako Stevie, vůči kterým mají někteří lidé námitky, kvůli jejich pachuti.
K dosažení tohoto cíle vyvinul Senomyx patentované látky zlepšující chuť s použitím patentovaného systému založenému na vyhodnocování chuťových receptorů. Tento systém testuje chutě a poskytuje vědcům biochemické reakce a elektronické vyhodnocení stavu v případě, že se chuťová složka shoduje s jejich patentovaným receptorem a dá vědci na vědomí, zda se strefil do správné chutě nebo ne. Senomyx to popisuje takto:
Příchuti jsou látky, které dodávají chutě nebo vůně. Lidé mají pocit příjemné chutě, pokud je příchuť v potravinách nebo nápojích sladěna s chuťovými receptory v ústech. A chuťové receptory pracují buď na bázi spojení s chuťovými složkami anebo se chovají jako kanál, který vede do chuťových buněk.
V důsledku tohoto vzájemného působení jsou vyslány signály do mozku, kde jsou konkrétní chutě registrovány. V současné době se uvádí pět základních chutí: umami, což je delikátní chuť glutamanu sodného, sladká, slaná, hořká a kyselá.
Senomyx objevil nebo získal licenci na mnoho klíčových receptorů – buněk, které zprostředkovávají u lidí chuť. Vytvořili jsme patentované systémy analýz chuťových receptorů, které poskytují biochemické nebo elektronické hodnoty aktuálního stavu v případě, že je chuťová složka v souladu s chuťovými receptory.
Podle článku v The New Yorker zveřejněném v květnu 2011 má výrobní závod Pepsi v New Yorku robota, vybaveného lidskými chuťovými pohárky, který je schopen spolehlivě předpovídat, co by lidem chutnalo. Aby mohli vytvořit tuto robotickou chuťovou zkoušečku, vpravili vědci společnosti Pepsi genetickou sérii čtyř známých chuťových receptorů do vyšlechtěných buněk a pak napevno zapojily tyto buňky do počítače robota. Robot, který nahradil lidské ochutnavače po počátečních chuťových studiích, může ochutnat okolo 40 000 chuťových testů denně.
Jaké jsou tato geneticky zkonstruované zvýrazňovače chuti a jsou bezpečné?
Podle zprávy CBS News z června 2011, 70 ze 77 patentů Senomyxu podaných v té době uvádí použití HEK293. Jsou to lidské embryonální ledvinové buňky pocházející ze zdravého vybraného potraceného zárodku z doby kolem roku 1970. HEK označuje buňky jako ledvinové buňky a číslo 293 označuje, že buňky pocházejí z 293. experimentu.
Tyto buňky byly po desetiletí klonované, protože nabízejí spolehlivý způsob, jak vyrábět nové proteiny pomocí genetického inženýrství. Senomyx má buňky HEK293 zpracované tak, že fungují jako lidské chuťové pohárky, pravděpodobně takové, které použila společnost Pepsi ve svém chuť testujícím robotu. Provedlo se to cestou izolování chuťových buněk nalezených v některých buňkách a jejich přidáním k buňkám HEK.
Buňky HEK jsou také široce používány v rámci výzkumu farmaceutické a buněčné biologie ze stejného nebo podobných důvodů. Je to však poprvé, kdy byly buňky HEK použity v potravinářském průmyslu, což je pro některé lidi odpuzující. Další otázkou je to, že se prostě neví, jak jsou tyto nové chutě tvořeny. V další zprávě CBS News se uvádí:
„Takže, co přesně je ta zázračná přísada, která se objevuje v nové verzi Pepsi a jak se vyrábí? Bohužel na tyto otázky je těžké odpovědět. Senomyx se o nich zmiňuje pouze jako o stimulátorech nebo složkách. Tyto produkty fungují tak, že aktivují chuťové receptory na jazyku a oklamou vaše chuťové pohárky tak, že vnímají sladkost, nebo v případě jiných programů společnosti slanost nebo osvěžení.
Jsou tedy tajné přísady Senomyxu bezpečné? To se lze pouze jen dohadovat, mnohým z jejich stimulátorů bylo uděleno označení GRAS (obecně považované za bezpečné), ale to neznamená nic víc, než že společnost provedla své vlastní posouzení a v něm dospěla k názoru, že všechno je v pořádku. Nevíme, zda Senomyx udělal nějaké testování, protože společnost není povinna předložit cokoliv k FDA (Food and drug administration – Úřad pro kontrolu potravin a léčiv).
Není žádný důvod k domněnce, že produkty Senomyxu budou škodit, ale dokud se Pepsi nerozhodne uveřejnit informace o tom, jak přesně chce dosáhnout šedesátiprocentního snížení cukru při zachování stejné chuti, budou spotřebitelé pít jejich vědecky pokrokové limonády v naprosté nevědomosti.
Nedostatečné požadavky na označování jsou problematické a pravděpodobně se v budoucnu stanou problémem. Vzhledem k tomu, že tyto směsice, ať už jsou jakékoliv, se používají v minimálním množství, nemusí být uvedeny na etiketě. Budou prostě spadat do obecné kategorie umělých nebo přírodních příchutí. Znamená to, že výrobek se bude zdát mnohem zdravější, než kdyby se látka zvýrazňující chuť nepoužila.
Podle zprávy CBS z roku 2010 prodával již Senomyx zvýrazňovače chuti mimo USA. Například Nestlé používala látku zvýrazňující chuť glutaman sodný (MSG v USA a E621 a E631 v EU) ve svých polévkách, omáčkách, koření a instantních nudlích značky Maggi a Ajimoto také používala podobnou přísadu v produktech pro čínský trh. Znamená to, že k vytvoření stejně sladké chuti jako předtím, bude potřeba méně umělého sladidla, ale pokud si někdo myslí, že to je dobrá věc, mám podezření, že se nakonec dozvíme, že tato metoda dochucování má několik nepředvídaných nepříznivých důsledků. Jak metabolických, tak i biologických.
Následky pozměňování potravin jsou spíše pravidlem než výjimkou
Existuje mnoho důvodů, proč je pro nás lepší, vybírat si naprosto přírodní potraviny namísto zpracovaných náhražek, ale jedním z hlavních je to, že ty chemicky upravené potraviny obsahují přísady, které zvyšují toxické zatížení, což může vést ke zvýšení pravděpodobnosti vývoje rakoviny. A navíc neexistuje žádný lékařský výzkum, který by zaštítil tvrzení, že manipulování chuťových pohárků způsobem, jakým to provádí Senomyx ve svých produktech, je v dlouhodobém horizontu bezpečné a zdravé. Například bych chtěl poukázat na důkazy, které jsou dnes k dispozici a které ukazují, že jedním z důvodů, proč umělá sladidla nefungují tak, jak bylo slibováno v reklamách, je proto, že samotná sladká chuť je propojena s naším metabolismem tak, že to stále ještě nejsme schopni pochopit. A výsledkem výroby uměle slazených výrobků, které se mnohdy chlubí nulovým množstvím kalorií, je ve skutečnosti větší nárůst tělesné hmotnosti než u výrobků slazených běžným způsobem.
Zapomíná se na to, že průmyslově vyráběné potraviny, polotovary a restaurace rychlého občerstvení jsou skutečně radikální změnou, pokud jde o historii výroby potravin. Hodně z toho, co dnes jíme, se jen vzdáleně podobá skutečnému jídlu. Mnoho výrobků je plné nevýživných plniv, které zcela záměrně jen zabírají místo, abychom měli dojem, že jsme dostali víc, než jsme dostali ve skutečnosti. A to s libovolným počtem přísad. U mnoha přísad se prokázalo, že mají škodlivé účinky na náladu, chování, metabolické fungování a biochemii těla.
Nyní, se zavedením nevyzkoušených umělých látek zvýrazňujících chuť, můžeme dumat o tom, zda jsou zpracované potraviny s čistými štítky bezpečnější a zdravější nebo ne. Pamatujte, že ochucovadla Senomyxu jsou používána v tak nízkých koncentracích, že zde není povinnost podrobit se schvalovacímu postupu pro potravinářské přídavné látky.
Tento nepřirozený trend, jehož jsme dnes svědky, se bude jen zhoršovat. Již dnes mnoho z průmyslově zpracovaných potravin nemá dokonce ani potravinový základ. Kdo ví, jaké genetické mutace a zdravotní poškození pro sebe a pro budoucí generace vytváříme, když převážná většina naší stravy se skládá ze značně průmyslově zpracovaných a umělých potravin, které obsahují látky, jež nikdy předtím, v celé historii lidstva, lidé nejedli.
Jak přirozeně vylepšit chuť vašeho jídla
Při výběru toho, co jíst, vřele doporučuji zaměřit své jídlo na opravdové jídlo. Pamatujte, že jídlo = živé výživné látky. Živiny na oplátku vyživují naše buňky, optimalizují naše zdraví a udržují život.
Když budete jíst skutečné potraviny, na rozdíl od potravinářských výrobků, jako jsou ty, vylepšené technologií Senomyxu, nebudete potřebovat umělé, laboratorně vytvořené příchutě a zvýrazňovače chuti, protože skutečné potraviny chutnají lahodně. Skutečnost, že zpracované potraviny jsou chutné, je úspěchem ziskové vědy o umělých příchutích, zvýrazňovačích chuti a přísadách, bez nichž by většina zpracovaných potravin chutnala jako piliny.
Skutečné potraviny mají přirozeně jasné barvy, rozmanité struktury a přírodní chuťovou plnost. Pro případy, že chcete přidat vašemu jídlu další šmrnc, dala nám příroda byliny a koření, které jsou neuvěřitelně chutné, a vaše jídlo bude navíc zdravější.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.