(Olivia Cook, Natural News) Léky na ředění krve, respektive antikoagulancia, se používají k prevenci krevních sraženin, které mohou vést k vážným zdravotním problémům.

Lékaři často předepisují léky na ředění krve z důvodu, aby snížily riziko, že pacienta postihne některá z následujících chorob.

Srdeční infarkt – vzniká, když krevní sraženiny zablokují tepny zásobující vaše srdce krví.

Mrtvice – způsobená sraženinami, které ucpávají malé krevní cévy v mozku a brání průtoku krve.

Hluboká žilní trombóza (DVT) – způsobená tvorbou sraženin v hlavních žilách na nohou (méně často v rukou, pánvi a jiných velkých žilách v těle). Může se stát nebezpečnou, pokud se sraženiny přesunou do vašeho srdce nebo plic.

Plicní embolie – způsobená sraženinou, která blokuje tepnu v plicích, čímž vážně brání průtoku krve.

Podle kardiologa z Dukové univerzy navzdory zamýšleným výhodám je závažné krvácení z léků na ředění krve jako heparin, dabigatran a warfarin v současnosti hlavní příčinou smrti na pohotovostech.

Léky na ředění krve: nebezpečný hazard
Přestože jsou léky na ředění krve pro některé lidi důležitým lékem, bohužel způsobují vážné vedlejší účinky. Léky na ředění krve se dělí do dvou hlavních kategorií:

1. Antikoagulancia
Tato kategorie léků zpomaluje srážení krve tím, že zasahuje do určitých chemických reakcí ve vašem těle. Hlavní třídy antikoagulancií zahrnují heparin, novější přímé perorální antikoagulancia a antagonisty vitaminu K, jako je warfarin.

Zejména warfarin může způsobit závažné krvácení do mozku, trávicího traktu a očí. Další hlášené nežádoucí účinky zahrnují změněnou chuť, nadýmání, plynatost, nevolnost, bolest žaludku a zvracení.

(Související: Výzkumníci uvádějí, že krvácení do mozku v důsledku používání antikoagulancií se od 90. let minulého století zvyšuje.)

Pacienti, kterým je předepsán warfarin, musí být informováni o jeho potenciálně nebezpečných interakcích s potravinami, doplňky stravy a jinými léky, včetně antibiotik, antimykotik, bylinek (jako česnek a kurkuma), potravin bohatých na vitamin K, vitaminu E a jiných antikoagulancií a protidesti látek.

2. Protidestičkové látky
Jsou to léky, které zabraňují slepení krevních buněk zvaných krevní destičky a tvorbě sraženin. Aspirin je dobře známým příkladem perorálního léku bránícím shlukování krevních destiček.

Dále sem patří léky jako: cilostazol (Cilozex), klopidogrel (Clopidogrel), dipyridamol, pentoxifylin (Agapurin, Pentoxifyllinu), prasugrel (Bewim, Efient, Sigrada) a tikagrelor (Brilique).

Injekční protidestičkové látky zahrnují léky eptifibatid (Integrilin) ​​a tirofiban.

Mezi nejčastější vedlejší účinky protidestičkových léků patří astma vyvolané aspirinem, krev v moči, potíže s dýcháním, lehké modřiny, nízký počet krevních destiček, nosní polypy, krvácení z nosu a těžké krvácení do žaludku.

Interakce, na které je třeba dávat pozor, zahrnují alkohol, diuretika (léky na odvodnění), nesteroidní protizánětlivé léky (jako paracetamol a ibuprofen) a steroidní léky.

Co je třeba zvážit, pokud používáte léky na ředění krve
Zde je několik klíčových bodů, které je třeba zvážit, pokud užíváte léky na ředění krve:

1. Vyhněte se vysoce rizikovým aktivitám. Abyste předešli nebezpečnému krvácení, vyhýbejte se činnostem, které představují vysoké riziko poranění. S vaším praktickým lékařem prodiskutujte, jaké aktivity jsou pro vás bezpečné.

2. Buďte opatrní při používání jiných léků. Některá antibiotika a antimykotika mohou zvýšit účinnost léků na ředění krve, čímž se zvyšuje riziko krvácení. Před použitím volně prodejných léků a doplňků se vždy poraďte se svým lékařem.

3. Zvažte přírodní možnosti ředění krve. Promluvte si se svým praktickým lékařem o přírodních alternativách, které by vám mohly zlepšit krevní oběh a snížit riziko tvorby sraženin. (Související: 9 přírodních léků na ředění krve, které už možná máte doma.)

4. Nevynechávejte dávkování. Užívejte léky přesně podle předpisu. Vynecháte-li dávku, poraďte se se svým lékařem. Používání denní krabičky vám může pomoci udržet užívání léků pod kontrolou.

5. Omezte konzumaci alkoholu. Alkohol může snížit účinky léků na ředění krve tím, že ovlivňuje schopnost jater zpracovat alkohol i léky.

6. Dávejte si pozor na příznaky krvácení. Příznaky jako černá stolice, únava, bledá pokožka a dušnost mohou naznačovat vnitřní krvácení. Rychlé krvácení může způsobit příznaky podobné mrtvici, případně bolesti břicha či zad.

7. Sledujte další vedlejší účinky. Léky na ředění krve mohou způsobit nevolnost a nízkou hladinu červených krvinek, což může vést k závratím, celkové tělesné nevolnosti a dušnosti.

Více podobných článků naleznete na stránce DangerousMedicine.com (Nebezpečná medicína).

AUTOR: Olivia Cook

ZDROJ