китай япония китай кнр япония кнр

© Koláž: Hlas Ruska

Vína z Bordeaux, která se do nedávné doby pokládala za národní bohatství Francie, postupně skupují čínští milionáři. Za poslední 4 roky už koupili majetní podnikatelé z Pekingu, Šanghaje a Hongkongu v tomto regionu 50 vinařských zámků.

A každoroční vývoz vín z Bordeaux na čínský trh se teď zvýšil až na 10% z celkové výroby.

Číňany ale nezajímají ve Francii, zemi s vytříbeným vkusem, pouze vína. Projevují zájem i o drahé vozy, skupují tu nemovitost a ve velkém množství i klenoty. V posledních letech se stal čínský trh drahokamů největším na světě a nemůžeme se tomu divit s přihlédnutím k tomu, že ČLR vede, pokud jde o počet milionářů.

Za tak nesmírným zájmem Číňanů o luxusní zboží se ale skrývají jiné, mnohem rozsáhlejší investiční projekty v zahraničí. Čínská vláda nedávno zjednodušila proceduru umožňující vstup čínských podniků na zahraniční trhy a společnosti Říše středu se nyní zapojují nejen do realizace menších investičních projektů, ale i do velkých slučování a pohlcování podniků. 10. ledna roku 2014 začala čínská korporace Synutra stavět závod na výrobu mléčných směsí ve francouzské Bretani. Do projektu bylo investováno 100 milionů eur. A 9. ledna čínská pojišťovací společnost Fosun International Limited vyhrála tender na získání osmdesátiprocentního podílu v pojišťovacím oddělení portugalské banky Caixa Geral Depositos v hodnotě jedna miliarda eur.

Pro zemi, ve které žije 20% obyvatel planety a na kterou připadá víc než 10% světového HDP, je rozsah zahraničních investic nižší než 3% ze světového ukazatele, mizivý, zdůrazňuje se v nedávné zprávě čínského ministerstva komerce. Musíme ale zdůraznit, že v roce 2012 činily přímé investice Číny v zahraničí 87,8 miliard dolarů, což je třiatřicetkrát víc než v roce 2002.

Čínské společnosti investují do ekonomiky Spojených států a Evropské unie za účelem získání moderního strojního a technického zařízení a přístupu k nejnovějším know-how. A to se pak bude používat v ČLR. Číňané jsou především zaměřeni na vnitřní trh. Vytkli si za úkol vybudovat „společnost malého blahobytu“, řekl na vysvětlenou orientalista Andrej Ostrovskij. “A víno a klenoty, to je jen tak mimochodem. Čínští milionáři se prostě chtějí zapojovat do života v zahraničí. Objektem hlavního zájmu Číny ale nejsou evropské země a Amerika, jsou to země ASEAN, Jižní Korea a Japonsko“.

Avšak dynamicky se rozvíjející čínská ekonomika je připravena jít třeba až na konec světa při hledání energetických zdrojů, kterých je v této zemi nedostatek. V EU a USA ropa a plyn prakticky nejsou. Proto projevují čínské energetické společnosti zájem o zemí Afriky, Blízkého východu a Latinské Ameriky, kde realizují společné projekty. Do této kategorie ekonomické spolupráce patří od začátku tohoto tisíciletí i Rusko.

http://czech.ruvr.ru/2014_01_20/Cinska-expanze-prostrednictvim-zahranicnich-investic/