Oh, to kouzlo dětství. Čas nekonečného objevování, bezstarostnosti a nikdy nekončící touze sníst celý obchod se sladkostmi.

Nyní, jako dospělí, už známe nebezpečí přílišné konzumace sladkostí – ať už je to riziko pro obvod našeho pasu nebo celkové zdraví.

Avšak někdy se závan dětství v nás znovu probudí a pak těmto svůdným dobrotám nedokážeme odolat ani v současnosti.

Pokud se to týká i vás, pak vám ukážeme jedno video, které tento problém vyřeší za vás. Ve videu totiž zahlédnete, jak se uvedené bonbóny vyrábějí.

V případě, že tyto druhy sladkostí byly vašimi oblíbenými, případně jimi pořád jsou, pak se vám uvedené video bude zřejmě dívat těžko.

Možná i máte přítele vegetariána a ten vám už i časem vysvětlil, že tyto bonbóny se vyrábějí z želatiny, která se získává zpracováním zvířecí kůže a kostí.

Ale znalost samotná nemusí stačit k tomu, abyste se jich zřekli.

Hrůzostrašný film belgické dokumentaristky
Naštěstí se belgická kameramanka Alina Kneepkensová rozhodla změnit.

Natočila hrůzostrašný dokumentární film, ve kterém podrobně a do detailů ukázala, jak se vyrábí pryžové medvídci, hadíky a jiné tvary želatinových bonbonů.

Dokumentaristka začíná svůj příběh v obráceném pořadí.

Nejprve ukazuje to, co všichni známe a máme rádi. Čili finální bonbóny předtím, než si je vložíme do úst a pochutnáme si na jejich výborné sladké chuti (jinak pocházející ze zpracovaného cukru).

Postupně, jak se příběh dále odvíjí, divák začíná odhalovat slavný zrod těchto „dobrot“.

Uvedený film je jen jeden ze série dokumentů odhalujících způsoby, kterými se vyrábějí naše potraviny.

Další zajímavý film je králík se švestkami (typické belgické jídlo) nebo černý pudink. Upozorňujeme, že ani jeden ze zmíněných dokumentů není pro lidi s citlivou povahou.

Veganské náhrady želatiny
Tuto je nutné být férový a přiznat, že na trhu existují i ​​veganské náhražky želatiny a že některé bonbóny jsou vyrobeny právě z ní.

Nejpopulárnějším substitutem živočišné želatiny je výtažek z řas, jako například agar.

Proto, pokud vás následující video nadobro neodradí od jídla gumových bonbonů, pak alespoň víte, že existují i ​​jiné možnosti.

Video o výrobě gumových bonbonů
Takže nebudeme už dál příliš mnoho povídat a pojďme se spolu podívat na to, jak musí být kvůli vašim oblíbeným sladkostem mučena, svlékaná z kůže a pak uvařená zvířata, aby se z nich získala potřebná ingredience.

Šlachy, vazy a kosti se využívají také k výrobě jiných věcí, jako například kolových lahví či marshmallows.

Podívejte se na toto video a rozhodněte se sami, zda budete schopni i nadále vložit do úst oblíbenou sladkost vašeho dětství:

Závěr
Jak uvádí autorka dokumentu na své stránce:

„Dostala jsem za úkol vytvořit pár audiovizuálních příběhů o tom, jak se ve skutečnosti vyrábějí některé potraviny. Viděla jsem do té doby na jedné straně jatka a průmyslové zpracování a na straně druhé domácí (atrisantskou) výrobu potravin.

Avšak tím, co mi skutečně otevřelo oči, byla až zjištění uvedena v dokumentu o výrobě pryžových sladkostí. Želatina je bonbón, ale želatina se vyrábí z kůže prasat. Sladké, že?“

Zpracoval: Badatel.net