Jitrocelový sirup je skvělý pomocník, kterého oceníte během celého roku. Zejména maminky dětí chodících do školky dobře vědí, co je to nachlazení. Vždyť děti předškolního věku mají v podstatě neustále nudli u nosu, kterou často doprovází také kašel.

Jenomže jak to léčit? Vždyť děti přece nemohou neustále dostávat nějaké léky, které na jejich mladý organismus mohou mít spoustu vedlejších účinků.

Skvělým řešením pro tyto případy je jitrocelový sirup. Účinky této bylinky znají lidé už tisíce let a není důvod, aby se jich vzdával moderní člověk. Jitrocel je vhodné přikládat na rány, hojí vnitřní poškození organismu, pomáhá tlumit zimnice a kašel. Usnadňuje vykašlávání a vylučování hlenu. Je proto vhodný na nemoci dýchacích cest, kdy zahlenění nemocným hodně komplikuje život. Jitrocel je většinou velmi dobře snášen a nejsou popsány žádné nežádoucí účinky, snese se s jinými léky. Je tedy možné užívat ho dlouhodobě a pravidelně.

Ovšem jitrocelový sirup není vhodný jen pro děti, i když těm právě kvůli své sladkosti chutná, jeho skvělých účinků užívejte i vy. Všechny bylinkové sirupy, tedy i ten jitrocelový, je možné užívat nejen v době nemoci, ale i preventivně, protože posilují naši imunitu. Můžete je použít samotné, k oslazení čajů, či přidávat do vody.

Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby.  Foto: Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby. Foto: Thinkstockphotos

Na louku právě teď

Jitrocelové listy je nejlepší sbírat od května do srpna, nejlépe v době, kdy rostlina kvete. Sbíráme je za suchého počasí, v době, kdy už na listech není rosa. Na výrobu sirupu se hodí jitrocel kopinatý, tedy ten s dlouhými špičatými listy.

Jitrocel je velmi citlivý na zapaření, takže čerstvé listy buď ukládejte do plátěného pytlíku nebo do košíku. Nikdy je neskladujte v igelitovém sáčku. Jakmile ztratí barvu a zhnědnou, stanou se nepoužitelnými, takové listy vyhoďte. Listy zpracujte nejlépe okamžitě.

Sirup lisovaný za studena

Jitrocelový sirup je možné připravit několika způsoby. Nám se nejvíc líbila nevařená varianta, protože zahřívání na 100 °C musí zákonitě zničit část vitaminů a minerálů, a tak snižuje účinnost bylinek. Na sirup je také potřeba nějaké sladidlo. Dřív se hojně využíval med, protože má také léčivé účinky, ale to by se cena sirupu vyšplhala do závratných výšin. Z ekonomických důvodů proto doporučujeme sáhnout po cukru. Lepší variantou však je cukr třinový, protože je zdravější. Dále budete potřebovat zavařovací sklenice (nebo jednu velkou) a něco, čím listy upěchujete.

Natrhejte čerstvé mladé listy, budete jich potřebovat hodně. Omyjte je, osušte, pak je pěchujte do sklenice. Na jitrocel nasypejte cukr. Střídejte jednotlivé vrstvy, dokud sklenice nebude plná. Vrstvy by měly být asi 1 cm vysoké, poslední musí být cukr. Foto: Natrhejte čerstvé mladé listy, budete jich potřebovat hodně. Omyjte je, osušte, pak je pěchujte do sklenice. Na jitrocel nasypejte cukr. Střídejte jednotlivé vrstvy, dokud sklenice nebude plná. Vrstvy by měly být asi 1 cm vysoké, poslední musí být cukr.Foto: archiv autorkyNaplněné sklenice nechte stát na teplém, slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Údajně stačí týden až deset dní, my jsme pro jistotu nechali dva týdny. Posledních pár dní už ale na množství šťávy nic nezměnilo.  Foto: Naplněné sklenice nechte stát na teplém, slunném místě, dokud listy nepustí šťávu a cukr se nerozpustí. Údajně stačí týden až deset dní, my jsme pro jistotu nechali dva týdny. Posledních pár dní už ale na množství šťávy nic nezměnilo. Foto: archiv autorkyZe dvou naplněných zavařovacích sklenic na okurky bylo zhruba 500 mililitrů sirupu. Foto: Ze dvou naplněných zavařovacích sklenic na okurky bylo zhruba 500 mililitrů sirupu.Foto: archiv autorkyNakonec tekutinu vlijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.  Foto:

Nakonec tekutinu vlijte do uzavíratelné lahve a skladujte v lednici, kde vydrží několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.

(kor)

Zdroj: http://m.living.iprima.cz/bydleni/udelejte-si-domaci-jitrocelovy-sirup-navod

Jitrocel léčí

Tato nenápadná rostlinka je tak běžná a rozšířená, že se vyskytuje téměř všude. A přitom jen málo lidí ví, že jde o jednu z nejvíce prospěšných léčivých bylinek vůbec.

Roste po celé Evropě, najdete ji kdekoliv – ve spárách porušených chodníků, na zahradách, travnatých plochách, ba dokonce i na smetištích a plochách, kde je jen málo slunce.

Existuje jedno staré přísloví, že rostliny rostou tam, kde je jich nejvíce zapotřebí.

No a jitrocel je velmi potřebným právě v městské společnosti, kde většina z nás dnes žije. Trpíme totiž mnoha onemocněními, se kterými nám tato rostlinka dokáže účinně pomoci.

Jde o trvanlivou bylinu rostoucí ve shlucích, která dosahuje výšky přibližně 10 cm.

Jitrocel Kopinatý

Jitrocel kopinatý

U nás se vyskytují 2 základní druhy – Jitrocel širokolistý a jitrocel kopinatý (s prodlouženými listy).

Oba mají srovnatelné účinky, ale Jitrocel kopinatý je o něco účinnější při respiračních obtížích.

Teď se už ale pojďme blíže podívat na jeho úžasné spektrum využití.

1. Hojení ran

Pokud jste již dříve slyšeli o jitroceli, tak zřejmě v souvislosti s hojením ran, což je jeho nejznámější vlastnost.

Pro zastavení krvácení se nanáší na poraněnou kůži ve formě rozmixované kaše.

Pokud se vám úraz přihodí někde venku, můžete ho klidně požvýkat v ústech a takto aplikovat na ránu.

Má uklidňující a chladivé účinky. Hojí řezné rány, i škrábance.

Může se také použít jako protijed při bodnutí hmyzem pozor, (ne hady) díky svým, krev pročišťujícím vlastnostem.

2. Zdravé trávení

Jitrocel napomáhá trávení prostřednictvím svého antibiotického účinku.

Jeho listy a semena snižují záněty v trávicím traktu a pomáhají obnovovat výstelku tenkého střeva.

Jeho semena také pročišťují střeva, protože působí podobně jako psyllium při absorbování toxinů a vytváření důslednější stolice.

3. Respirační potíže

Jitrocel má vysoký obsah křemíku, který napomáhá při odkašlávání. Čistí ucpané dýchací cesty a uvolňuje hleny.

Je velmi prospěšný při kašli, nachlazení a několika dalších respiračních chorobách.

4. Nemoci krve

Jitrocel je velmi účinný při léčbě téměř všech nemocí krve a onemocněních žláz s vnitřní sekrecí.

Pomáhá také při otravách rtutí, průjmech, ženských potížích, ale i kožních vyrážkách či ekzémech.

5. Hemoroidy

Jitrocel má svíravé účinky, což jej činí ideálním při léčení nejen řezných ran a krvácení, ale i při hemoroidech.

Aby se zastavilo krvácení, přikládá se na hemoroidy ve formě rozmixované pasty.

Dále je vhodný k léčbě zánětů močového měchýře v případě, že jsou doprovázeny krvácením.

6. Bolesti zubů

Jitrocelový kořen je možné vysušit a rozdrtit na prášek. Ten se pak nanáší na bolavé zuby.

Pokud nemáte čas sušit kořen, tak ho jednoduše vyhrabejte ze země, omyjte a požvýkejte v ústech.

Jitrocel má také protihlístové vlastnosti. Udělejte si z něj čaj, který by měl hlísty ve vašem těle vyhubit.

Závěr

Pokud trpíte některým neduhům zmíněným v tomto článku, nemělo by být problém vyjít ven a nějaký jitrocel si natrhat, protože díky dobrým závlahám je ho kolem nás plno.

http://www.alternativnimagazin.cz/jitrocel-je-nevidane-uzitecna-bylinka-dokaze-mnohem-vic-nez-jen-hojit-rany/