Co je to med?

med-lahevMed je hodnotná potravina přírodního charakteru, která je vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv rostlin – nektaru, nebo medovice na živých částech rostlin ( stromů ) a kterou včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech.

Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med – přírodní produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů, může si dnes dopřát prakticky každý.

V medu nám příroda dala jeden ze svých nejlepších a nejvzácnějších darů. Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje naše zdraví a posiluje imunitu lidského organizmu. Je to dobrá a výrazná prevence hodnotným přírodním produktem.

Med, koupený přímo u dobrých včelařů, které osobně znáte, kterým důvěřujete a na jejichž poctivost se můžete spolehnout, je zárukou jeho vysoké kvality! Dobrý včelař má zdravé včely, med správně ošetřuje, skladuje a dodržuje zásady hygieny. Každý med po určitém čase zkrystalizuje ( to není na závadu ) – med necukernatí!

Od května 2004 jsme v EU! Ve vyspělejších zemích nejen Evropy, ale celého světa, je obvyklé, že cena medu přímo od včelařů je až několikrát vyšší, než v supermarketech. V naší republice je situace opačná. Přitom náš český med je vysoce kvalitní, v zemích EU velmi žádaný – zvláště v Německu a v Severských zemích. Je normální i morální – za zaručenou špičkovou kvalitu medu požadovat a zaplatit přiměřeně vyšší cenu.

Složení medu:

  1. Vyšší cukry: Sacharóza 1 – 10 %,
  2. Enzymy
  3. Vitamíny: B1, B2, B3, C
  4. Organické kyseliny
  5. Hormonální látky
  6. Barviva
  7. Minerálie: draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď
  8. Vonné látky

Druhy medu

1. Květový med

Je přírodní koncentrát nektaru a květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství

 

2. Medovicové (lesní) medy

Jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahující více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné – zvláště v Evropě.

 

3. Smíšený med

Je směsí určitého podílu medu nektarových – květových a medů medovicových lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. z léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšená med má výhody květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený a oblíbený. Míšení různých druhů medů je přirozené již při zpracování včelami v úlu. Záměrným mísením různých druhů medu lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.

 

4. Pastový med

Je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. Proto je plnohodnotný přírodní včelí med, který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče – proto je vhodný zvláště pro děti. Krémové medy jsou velice oblíbené v Severní Americe.

Několik rad

Krystalizace medu – Znamená to nižší kvalitu, nebo její porušení? Určitě ne!!! Krystalizace je přirozená vlastnost všech medů, jen doba krystalizace je u různých medů různá. Do původního tekutého stavu lze zkrystalizovaný med uvést opatrným zahříváním ve vodní lázni. Pozor na dlouhodobější přehřátí medu nad 50 stupňů C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Uskladňování medu – Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky. I přesto je nutné dodržovat určitá pravidla skladování. Med skladujeme v uzavřeném obalu ( sklo, keramika, nerez kov apod. ), v suché, tmavé místnosti, při teplotě nejvýše 25 stupňů C. a relativní vzdušné vlhkosti nejvýše 75 %. Med snadno přijímá cizí pachy i vzdušnou vlhkost. Negativně působí přímé sluneční paprsky.

Který druh medu je nejzdravější? – Různé druhy kvalitního medu jsou prakticky stejně hodnotné. Liší se barvou, chutí, vůní apod. – ale vždy je to med = hodnotná přírodní potravina a lidový lék.Med prospívá dětem, sportovcům, dospělým i starým lidem – nemocným i zdravým.

Náhražky a falšování medu – Ve velkých obchodních řetězcích – v supermarketech nabízí různé druhy tzv. „medů“ i za levnější ceny. Často se jedná o medy nižší kvality – jak dokazují kontroly ČOI a ČZPI. Bohužel, český občan často dává přednost nižší ceně před kvalitou.

Jsou známy i vysloveně kriminální podvodné případy, kdy fiktivní firmy dodají na trh falzifikáty medu – chemicky upravené látky, které lze odhalit jen laboratorními rozbory. Jedná se fakticky o bezcenné sirupy, jejichž biologická a nutriční hodnota je prakticky nulová. Vaše obrana? – nakupujte falešný med ( často laciný ) med – „NEMED“!

Med v lidovém léčitelství (podle Mudr. Handla)

  1. Při rekonvalescenci po různých nemocech. Boj s nemocí je námaha organismu – potřebuje spoustu energie. Dávat do mléka.
  2. Záněty horních cest dýchacích: med v teplém mléce nebo čaji s citronem proti infekci.
  3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku: snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek 1 lžíci denně.
  4. Nespavost: před spaním kávovou lžičku medu. Večeřet v 17 hodin!
  5. Onemocnění jater a žlučníku: usnadňuje léčení ovocnými cukry. Zánět žlučníku: pravidelným užíváním medu může dojít k uklidnění.
  6. Žloutenka: denně med – případně namíchat s ovocnými šťávami a vodou.
  7. Nedostatek krevního barviva: doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Dávat do mléka nebo čaje denně 2 ořechy, 2 mrkve a lžíce medu. Dobré výsledky při chudokrevnosti.
  8. Přecitlivělé nervy: nejlépe 1 lžíci medu ráno na lačný žaludek a 1 lžíci medu večer před spaním.
  9. Pálení žáhy: užívá se místo jedlé sody.
  10. Při zácpě: před spaním 1 kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
  11. Při cukrovce: neškodí užívat denně 1 kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
  12. Poruchy trávení – plynatost: med upravuje trávení a vznik bolesti.
  13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu: med obsahuje enzymy, které podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.
  14. Těhotné ženy: mají zkonzumovat alespoň 5kg medu během těhotenství. Plod tak dostane látky, potřebné zdárnému vývoji.
  15. Novorozeňata a děti vůbec: sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné! Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

Zdroj: http://zivotni-energie.cz/vceli-med-vyjasnuje-mysl-a-prodluzuje-zivot.html