Na tomto rčení opravdu něco bude. Voda, když je kombinována s vlákninou naplní žaludek a navodí nám pocit sytosti. Denně bychom měli vypít zhruba dva litry čisté vody nebo nízkokalorické tekutiny.

V letních měsících a při vyšší fyzické námaze je nutné příjem tekutin ještě zvýšit.Většina lidí dělá chybu, že během dne téměř nepije a večer se to snaží dohnat. Při zvýšené zátěži (sporovci, stres, klimatické podmínky) však organismus nevstřebá více než jeden litr vody za hodinu.

Voda a jídlo

Pro náš organismus je voda stejně tak důležitá jako jídlo. Bez vody není možná v našem organismu většina chemických reakcí jakými jsou např. trávení, látková výměna a transport výživných látek. Nedostatek vody způsobuje ukládání tuků a snižuje elastičnost svalstva.

Jaké množství je odpovídající?

Jestliže chceme zjistit, zda naše tělo přijímá dostatek tekutin, stačí pokud se podíváme na zabarvení moči. Tmavě nažloutlá barva signalizuje nedostatek tekutin. Při některých onemocněních nebo pokud bereme vitamínové preparáty může mít moč tmavou barvu.

Sladké nápoje

Konzumace sladkých nápojů má velký vliv na výskyt obezity. Také džusy nejsou k zahánění žízně vůbec vhodné. Koncentrované nápoje spíš organismus ještě více dehydrují. Množství cukru v džusech nutí organismus k vydávání ještě většího množství vody.

Co je nejlepší na žízeň?

Na zahnání žízně jsou nejlepší nahořklé a nakyslé nápoje. Vynikající jsou minerálky s nízkým obsahem soli. V průběhu dne bychom měli pít neslazené a ovocné čaje. Vynikající je např. zelený čaj, protože obsahuje flavonoidy, které jsou velice prospěšné pro naše zdraví. Mezi nejvhodnější nápoje patří voda, lehké minerálky (musíme však střídat druhy), obilná káva atd.

Nevhodné nápoje

Zcela nevhodné je pití průmyslově vyráběných limonád a jiných osvěžujících nápojů. Obsahují totiž velké množství cukru, konzervačních látek a barviv, příchutí a dalších přísad, které při pravidelné konzumaci neprospívají našemu zdraví. Mléko je pro svůj obsah bílkovin, cukrů, tuků  dalších živin považováno za potravinu, a proto je jako nápoj na utišení žízně nevhodné. Nesmíme zapomínat, že i nápoje mají svou kalorickou hodnotu!

Alkohol

Alkohol je velice bohatým zdrojem energie, 1g alkoholu poskytne 7,2 kcal. Alkohol tuky nespaluje, ale naopak napomáhá k jejich ukládání v těle. Energie, kterou přijmeme z alkoholu se chová podobně jako energie ze sacharidů. Zejména pokud konzumujeme alkohol a tuky, přispíváme k růstu obsahu tukových látek tukových látek v krvi i k přibývání tělesné tukové tkáně. Nadměrná spotřeba alkoholu ovlivňuje nepříznivě náš zdravotní stav a také výskyt obezity.

Víno, pivo a tvrdý alkohol

Víno má dvojnásobnou energetickou hodnotu než pivo. Pití alkoholických nápojů také zvyšuje chuť k jídlu (zvláště piva). Za rozumnou dávku lze považovat 20 – 40 gramů alkoholu denně. To odpovídá zhruba  4 dl vína, nebo 1 až 2 půllitry piva. Tvrdého alkoholu se doporučuje max. 50 ml denně. Velmi záleží na tělesné hmotnosti a konstituci daného jedince a také na jeho toleranci k alkoholu a schopnosti ho odbourávat. Ženy by měly pít méně alkoholu než muži.

Pití kávy

Káva obsahuje kofein, což je psychoaktivní  látka, která dráždí nervovou soustavu a zvyšuje odvod tekutin z těla. Kofein je silné diuretikum, takže může způsobit nevhodné odvodnění organismu. Proto se doporučuje vždy ke každému šálku přidat alespoň jednu sklenici vody. Následkem dehydratace dochází k zahušťování obsahu střev. Kávu nelze doporučit jako urychlovač spalování a zlepšení metabolizmu. Jestliže přijímáme větší množství kofeinu, můžeme si přivodit nepříjemné zdravotní stavy a navíc odplavujeme z těla vitamín B.

Nedostatek tekutin

Nedostatek vody způsobuje u mnohých jedinců ukládání tuků, ochabování svalstva, špatné zažívání. Pravidelný příjem tekutin může být také základní předpoklad pro snížení tělesné hmotnosti a zlepšení celkové kondice. Vyzkoušet můžeme také různé míchané nápoje, které ochutíme skořicí, medem, hřebíčkem, muškátovým oříškem, různými bylinkami atd. Základem nápoje jsou např. ovoce, ovocné šťávy, některé druhy zeleniny, mléko, kysané mléčné výrobky.

Bolesti hlavy

Některé bolestivé stavy hlavy si přivodíme i nedostatkem tekutin. Dostatečné množství tekutin nám pročistí střeva a ledviny, zlepší krevní oběh. Především po ránu bychom měli vypít zhruba 0,3 až 0,5 litru tekutin (vodu, nebo čaj) a pak by měla následovat snídaně. V noci vyprodukujeme 1 až 1,5 litru potu, proto by měl být ranní přísun tekutin samozřejmostí.

Snídaně

Po nočním spánku je mozek „vyhladovělý” a tak se mohou narušit některé funkce (paměť, koncentrace). Lidé, kteří pravidelně snídají, mají také i příznivější příjem vitamínů, stopových látek a čerpají nižší procento energie z tuků. Snídaně podporuje látkovou výměnu a tím také podporuje hubnutí. Na snídani je vhodné vzít si některou z těchto potravin : celozrnný chléb nebo pečivo, musli, cereální kaše, ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy nebo semínka. Všechny tyto potraviny obsahují složené sacharidy, a proto dodají organismu dostatek energie, která se bude postupně využívat celé dopoledne. Důležitý je také význam vlákniny, která  je v těchto potravinách obsažena.

Mléko, mléčné výrobky

Plnotučné mléko a tučné mléčné výrobky jsou významnými zdroji živočišných tuků a cholesterolu. Pokud chceme snížit hmotnost nebo obsah cholesterolu v krvi, pak bychom měli do svého jídelníčku zařadit pouze nízkotučné mléko a nízkotučné mléčné výrobky. Na trhu je bohatý výběr mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku nebo dokonce s 0% tuku (tvaroh, jogurty). Význam kysaných mléčných výrobků je všeobecně znám. Bakterie, které jsou v nich obsažené kladně ovlivňují složení střevní mikroflóry, její enzymatickou a metabolickou aktivitu. Napomáhají k lepšímu trávení, při prevenci zácpy, proti rakovině střev a redukují hladinu cholesterolu. Také umožňují lepší vstřebávání některých vitaminů skupiny B.

autor: – bb –